Domače z mediteranskim pridihom

Polenta in svinjina pogosto spadata v slovensko zalogo hrane. Da ne bo samo sestavina golaža, polenti dodamo nekaj oliv, svinjino pa začnimo s česnom in rožmarinom. Krožniki bodo 'polizani'.

Za pripravo polente z olivami potrebujemo: 250 g polente, 8 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 1 pest naribanega parmezana, 50 g oliv.

Olive narežemo na tanke rezine. Jušno osnovo zavremo ter vanjo zakuhamo polento. Ko se ta začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Primešamo parmezan in narezane olive. Posodo pokrijemo in pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Če nimamo na voljo jušne osnove, uporabimo vodo in jušno kocko ali domačo vegeto.

Za pripravo vratovine s česnom in rožmarinom potrebujemo: 4 kose svinjske vratovine, 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko gorčice, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Vratovino solimo, popramo in na tanko premažemo z gorčico. Natremo s sesekljanim česnom in rožmarinom. Ponev močno segrejemo in šele nato vanjo vlijemo dve žlici olivnega olja. Nanj položimo pripravljeno meso in ga na hitro popečemo, na vsaki strani približno od 3 do 5 minut.

Nasvet: Za bolj intenziven okus in mehkejše meso tega mariniramo že kakšen dan prej. Meso enako začinimo, ga položimo v posodo ter zalijemo z olivnim oljem.