Dalibor Pejić / Foto: Tina Dokl (arhiv)

Kokain kupil za praznovanje krsta

Tržičanu Daliborju Pejiću v Kranju sodijo zaradi domnevnega sodelovanja v organizirani trgovini s prepovedano drogo. To naj bi tihotapili tudi v sosednjo Avstrijo.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so pred dnevi začeli soditi 32-letnemu Tržičanu Daliborju Pejiću, obtoženemu sodelovanja v hudodelski združbi, ki se je v letu 2015 organizirano ukvarjala s preprodajo droge in njenim tihotapljenjem prek severne meje. Kranjsko tožilstvo mu tako očita, da naj bi skupaj z Ljubljančanom Sašo Gavrićem in Tržičanom Sašo Stojnićem, ki sta svoji kazni že odsedela, sodeloval pri prodaji najmanj 1,2 kilograma heroina v sosednji Avstriji, poleg tega naj bi za nadaljnjo prodajo kupil nekaj gramov kokaina in drugim omogočil uživanje marihuane.

Obtoženi očitke tožilstva zavrača. Tako je glede očitka, da naj bi za nadaljnjo prodajo kupil za 500 evrov kokaina, v zagovoru povedal, da je drogo kupil zase. »To sem kupil zase, ker je bil takrat napovedan krst mojega nečaka. Rabil sem malo več, ker tak dogodek traja malo dlje, nekje 48 ur.« Razložil je, da je bil na omenjenem družinskem praznovanju »pijan in zadet«, da je kokain užival oziroma »vlekel« pred drugimi člani družine, vendar pa ga ni nikomur ponujal. Ožjim članom, ki so ga začudeno gledali, je le zabrusil: »Kaj je, kaj hočete, kaj zijate? A bo še kdo? Postavite se v vrsto.« A se na njegove besede ni nihče odzval, niti ni nihče tega jemal kot vabilo k uživanju droge, je dodal. Tudi njegov kolega, ki so ga kot pričo zaslišali na sodišču, je zavrnil možnost, da bi Pejić drogo preprodajal. »Včasih sva skupaj pokadila kak džoint. Da bi preprodajal, ne verjamem, kajti tega je pokadil toliko, da po mojem mnenju ni ostalo za druge,« je dejal.

Delovanje hudodelske združbe, ki naj bi več let iz Ljubljane v Celovec dostavljala večje količine heroina, kokaina in konoplje, njen član pa naj bi bil tudi Pejić, so gorenjski in koroški policisti dokončno prekinili julija 2015, ko so v obeh državah izvedli sedemnajst hišnih preiskav, pri tem pa zasegli tudi nekaj droge. V celotni preiskavi so gorenjski kriminalisti obravnavali devet oseb, ki naj bi storile najmanj 26 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, avstrijski kriminalisti pa okoli 40 oseb.

Medtem ko so glavne akterje obsodili že pred leti, pa sojenje Pejiću poteka z zamikom, ker je bil slovenskim organom pregona dlje časa nedosegljiv. Zanj je bil zato izdan evropski nalog za prijetje in predajo, Europol pa ga je decembra 2016 celo uvrstil na poseben adventni koledar najbolj iskanih ubežnikov v Evropi. Tudi takšno iskanje ni obrodilo sadov, saj so Pejića nemški policisti prijeli kasneje zaradi vloma, za kar je bil obsojen na zaporno kazen. To je decembra lani dokončno prestal, tedaj pa so ga Nemci predali slovenski policiji. Vse od tedaj je Tržičan v priporu.