Pomaranče in limone

Je tudi vam poznana tista akcija, ko kupiš toliko pomaranč, kolikor jih spraviš v eno vedro? Cenovno kar ugodno, sploh če primerjamo s ceno drugega sadja. Vendar po nekem času se samih pomaranč lahko že malce naveličamo ali pa jih je treba hitro uporabiti. Nič zato, specimo pomarančni kolač, zaradi katerega bomo še bolj vzljubili tisto pomarančno vedro.

Za pripravo pomarančnega kolača potrebujemo: 350 g pšenične moke, 4 jajca, 200 g sladkorja, 400 g pasirane skute, 120 g masla sobne temperature, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, sok pol limone, lupinico 1 pomaranče, ščepec soli.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo in pomarančno lupinico. Penasto vmešamo maslo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nato med stalnim mešanjem dodajamo jajca in nato prilijemo pomarančni ter limonin sok in vmešamo skuto. Postopoma dodajamo še mešanico moke. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen podolgovat model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Da je biskvit pečen, se prepričamo z zobotrebcem. Kolač ohladimo in po želji potresemo s sladkorjem v prahu. 

Za pripravo limoninih piškotov potrebujemo: 300 g pšenične moke, 50 g škroba, 150 g masla sobne temperature, 70 ml svežega limoninega soka, lupinico 1 bio limone, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 100 g sladkorja v prahu, ščepec soli.

Moko presejemo, ji primešamo pecilni prašek, limonino lupinico, škrob, sol, vaniljev sladkor in sladkor v prahu. Dodamo na kocke narezano maslo in prilijemo limonin sok. Vse skupaj zgnetemo v testo in iz njega oblikujemo dva debelejša svaljka. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za dve uri. Ohlajeno testo narežemo na pol centimetra debela kolesa in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut.