Zlatoporočenca Roblek / Foto: Primož Pičulin

Vzela sta se Lučka in Ivko

Lucija in Janez Roblek s Suhe pri Predosljah sta pred kratkim praznovala petdeseto obletnico zakona. Zlatoporočenca večina pozna in ju tudi kliče po imenih Lučka in Ivko.

Lucija Roblek, rojena Žibert, je lani decembra dopolnila sedemdeset let. Njen soprog Janez Roblek je od nje starejši dve leti. Oba izhajata iz kmečkih družin s Suhe pri Predosljah, kjer živita še danes in kjer sta se tudi spoznala: Lucija se je rodila na domačiji Pr' Dolnu, kot deseti otrok, Janez pa kot prvi Pr' Polovc. Ločil ju je le potok Belca.

Ko sta se poročila, je dobila Lucija zemljišče od staršev in tam je zrasel dom zakoncev Roblek. Usodni da sta dahnila 31. januarja 1970 v Kranju. Imela sta bolj skromno poroko, in ker so bili časi takšni, si tudi poročnega potovanja nista mogla privoščiti. 

Še isto leto se jima je avgusta rodila hčerka Mateja, ki bo letos dopolnila petdeset let, štiri leta kasneje pa sin Boštjan. Roblekova imata tudi vnukinjo Anjo, ki v aprilu pričakuje dojenčka in vnuka Nejca, ki je priden študent.

Lucija je vse do upokojitve delala v Iskratelu kot mehanikarica telefonskih naprav, Janez pa je bil v Ikosu zaposlen kot vodja skladišč, po stečaju Ikosa pa je bil vzdrževalec v kranjski Roni.

Zakonca Roblek imata in spet nimata prostega časa na pretek, pravijo njuni najbližji, saj ko se ljudje upokojijo, je splošno znano, da aktivnim kaj hitro začne primanjkovati časa. Pa tudi doma je treba kaj postoriti po hiši in njeni okolici, kar je Janezova naloga. Lucija pa vestno opravlja vsa ostala gospodinjska dela in opravlja dela na vrtu.

Zlato poroko sta zakonca Roblek praznovala prvega februarja letos, v družbi vseh, ki so jima blizu. V cerkvi sv. Siksta v Predosljah sta obnovila cerkveno zaobljubo, nato pa je sledilo poročno slavje na Domačiji pr' Matjaž v Struževem, kjer ni manjkalo dobre jedače in pijače. Vmes so se zvrstili govori, voščila, zahvale in seveda tudi darila. Za piko na i pa sta zlatoporočenca na mizo dobila kar dve torti: eno za petdeset let poroke, drugo pa je dobila Lucija za rojstni dan, decembrskih sedemdeset let.