Oglasila se je tudi ekipa Tuša z generalnim direktorjem Skupine Tuš Andražem Tušem v sredini.

Vodnikov krožnik

V Tušu v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije že šesto leto pripravljajo nacionalni kulinarični projekt Tuševa zvezdica. Drugo predtekmovanje je gostila Radovljica, prvo mesto so osvojili Ljubljančani. Zmagal je Vodnikov krožnik Narboljši jedi za lačne ludi.

V sklopu omenjenega projekta letos potekajo tri predtekmovanja, kjer sodelujejo mladi, ki se šolajo za gostinske in turistične poklice. Srednja gostinska in turistična šola Radovljica je tako pred dvema dnevoma gostila drugo predtekmovanje. Kuharji, natakarji in turistični animatorji so po vnaprej znanih merilih pripravljali in servirali regionalno obarvane jedi. »Slovenija bo v letu 2021 evropska gastronomska regija, zato je prav, da mladi razmišljajo o tem in spoznavajo izjemnost naše kulinarike,« poudarjajo partnerji projekta Društvo kuharjev in slaščičarjev, ki bdi nad potekom tekmovanja in skrbi za ocenjevanje pripravljenih jedi. Poleg same priprave, okusa in videza jedi velik poudarek namenjajo tudi serviranju jedi pred gosti. »Mladi tukaj pogosto presenetijo in pokažejo svojo kreativnost in izvirnost,« še dodajajo v društvu.

Strokovno komisijo sta najbolj prepričali tekmujoči ekipi iz Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana ter Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica ter si tako prislužili uvrstitev v finale. Radovljičani so bili tokrat drugi, so pa s prvo ekipo na prvem predtekmovanju zmagali, tako da bomo v finalu Gorenjci lahko navijali za dve domači ekipi – od treh namreč dve najboljši s predtekmovanj nadaljujeta neposredno v finale. V Radovljici so tekmovali še dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki pa so bili tokrat tretji.

Ljubljančani so predstavili Vodnikov krožnik Narboljši jedi za lačne ludi, Radovljičani pa so krožnik naslovili Tisočletna Škofja Loka. V Radencih so za temo izbrali pust, krožnik pa se je imenoval Pustni pujsek pod klobukom.

Na zmagovalnem krožniku, ki ga je pospremila tudi izvirna zgodba, so svoj prostor našla opečena svinjska lička z medeno omako, krompirjeva zloženka s kozjim sirom, domačo šunko in jabolkom, pastinakov pire z zeleno, okisani lističi rdečega jabolka, gel kisa in pokuhana sladka repica. Na radovljiškem pa smo v moderni preobleki okusov in barv prepoznali zamorca z mestnega grba Škofje Loke, loško smojko in Škofjeloški pasijon – jagenjčku v senu s temno telečjo omako so delali družbo črni raviol (z ogljem), ocvrta repa, koromačev pire, confit šalotke in sotiran bob.