Zmagovalna patrulja gorskih reševalcev z Jezerskega na startu tekme na Pokljuki

Tri zmage gorenjskih patrulj

Na Pokljuki je bilo v petek tradicionalno tekmovanje patrulj Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v teku na smučeh.

Pokljuka – Prva brigada Slovenske vojske je v petek v biatlonskem središču na Pokljuki priredila tradicionalno že 49. tekmovanje patrulj Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v teku na smučeh. Prva leta je bilo tekmovanje kot del prireditev Po poteh partizanske Jelovice v Dražgošah, v začetku osemdesetih let pa je bilo zaradi zanesljivejših snežnih razmer prestavljeno na Pokljuko, kjer bo prihodnje leto petdeseta, jubilejna tekma.

Tekma na osem kilometrov za moške in štiri kilometre dolgi progi za ženske z nad dvesto metri višinske razlike je zahtevna in jo zmorejo le najbolje fizično in psihično pripravljeni tekmovalci. Patrulje morajo teči v popolni bojni opremi in streljati z malokalibrsko puško, s plazenjem premagovati pol metra visoke ovire, metati bombe v cilj, pešačiti en kilometer in z reševalnimi sanmi peljati ranjenca. Letos je 42 ženskih in moških patrulj izvrstno opravilo nalogo, kar kaže na dobro pripravljenost ljudi, ki so najbolj odgovorni v sistemu nacionalne varnosti, je povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je skupaj z generalmajorjem Andrejem Ostermanom, članom Uprave za zaščito in reševanje Slovenije Domnom Torkarjem in poveljnikom prve brigade Slovenske vojske polkovnikom Anžetom Rodetom nagovoril tekmovalce.

Na zmagovalni oder so stopile tudi patrulje z Gorenjske. Med moškimi patruljami je absolutno zmagala patrulja Natovega ce­­ntra za gorsko bojevanje iz Poljč, ekipa 132. Gorskega polka z Bohinjske Bele pa je bila četrta. Pri ženskah je bila prva patrulja 132. Gorskega polka, druga pa patrulja Poveljstva logistične brigade iz Kranja. Gorenjci so bili zmagovalci tudi med patruljami Civilne zaščite. Prva je bila prva patrulja Gorske reševalne službe Jezersko, druga pa druga ekipa z Jezerskega. Posebnega priznanja, tekmovalne smučke, je bila deležna stotnica Metka Srečnik, članica patrulje Poveljstva logistične brigade. Prvič je tekmovala leta 1983, pred 47 leti, letošnja tekma pa je bila njena zadnja.