Zdrava in okusna malica

Že v pretekli številki smo videli, da se za zdrav in uravnotežen obrok ni treba odpovedati kupu živil. Pod to kategorijo lahko uvrstimo tudi bananin kruh in proseno kašo z jogurtom, ki sta odlični ideji za polnovredno malico, ki nas bo napolnila z energijo.

Za pripravo bananinega kruha potrebujemo: 4 zrele banane, 250 g grškega jogurta, 2 jajci, 1 skodelico pirine polnozrnate moke, 1,5 skodelice ovsenih kosmičev, pol pecilnega praška, 1 žličko cimeta, 2 žlici rjavega ali kokosovega sladkorja, 100 g temne čokolade, 1 pest mandljevih lističev.

Čokolado narežemo na majhne koščke. Banane olupimo ter jih zmečkamo z vilicami. Skupaj zmešamo moko, ovsene kosmiče, cimet in pecilni prašek. V drugi posodi skupaj zmešamo zmečkane banane, sladkor, jajci ter jogurt. K tej masi med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke in ovsenih kosmičev. Nazadnje vmešamo še koščke čokolade. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in po vrhu posujemo z mandljevimi lističi. Pekač postavimo v pečico in pečemo pri temperaturi 180 °C, 1 uro. Ko zapičimo zobotrebec v testo in ta ostane suh, je kruh pečen.

Nasvet: Koliko bo masa tekoča, je odvisno od velikosti (in zrelosti) banan in jajc. Zato po potrebi dodamo še ovsene kosmiče ali moko. Če imamo dovolj zrele in sladke banane, lahko sladkor povsem izpustimo.

Za pripravo prosene kaše z jogurtom potrebujemo: 250 g prosene kaše, 1 liter vode, 1 žličko soli, 4 žlice medu, 0,5 kg grškega jogurta, 1 pest borovnic (lahko uporabimo zamrznjene).

Proseno kašo kuhamo v osoljeni vodi ter pustimo, da se ohladi. V kozarce nadevamo proseno kašo, jo prekrijemo z žlico medu in čezenj nadevamo jogurt. Po jogurtu razporedimo še borovnice.

Nasvet: Za bolj krepek obrok in kremasto kašo vodo nadomestimo z mlekom. Tako zloženko si lahko serviramo tudi v ustrezne posodice s pokrovom in jo lahko nesemo tudi kot malico za na pot ali v službo.