Eva Štefelin in Staš Hrenič

Gostinsko silvestrovo

Gostinci, ki na silvestrovo največkrat delajo, imajo svojo novoletno zabavo januarja. Gorenjci so pohiteli in »silvestrovali« že prvi ponedeljek v letu 2020, gostila pa jih je Vila Podvin v Mošnjah.

Ekipa v Vili Podvin je bila delovna vse dni v decembru, tu­di na silvestrovo. Si­cer zadnja leta opažamo, da nekateri gostinci opuščajo tradicijo silvestrskih večerij oziroma silvestrovanj, ki tako ostajajo bolj domena restavracij hotelov, penzionov, različnih objektov s svojo kuhinjo in nastanitvenimi kapacitetami. Še vedno pa seveda obstajajo gostinci, ki jih stranke že vse leto sprašujejo, ali letos silvestrovanje bo in jim mogoče lahko zaupajo vsaj eno jed, ki bo del gurmanskega menija zadnji dan v letu.

Gorenjski gostinci so se tokrat prepustili meniju, ki ga je v Vili Podvin zanje pripravil Uroš Štefelin s svojo ekipo. Pozdravu iz kuhinje je sledil krožnik z bakalarjem, osočnikom in črnimi olivami, kislo smetano s suhim tramincem, črnim česnom in rdečo peso. Nato je na mizo prišel file postrvi v družbi sipe in repe z ajdovo kašo. Ponovno so si roko na krožniku podali tudi tepka, krvavica in škamp. Telečji hrbet, trdinka z mohantom in jurčkovim oljem, pena gosjih jeter, šalotkina omaka, pastinak, karamelizirano korenje in brstični ohrovt so bili v družbi na zadnjem krožniku; zaključili so s kuhanim vinom. Krožnike so drugače pospremila vina Albiana iz dolenjskega vinorodnega okoliša. Gostom sta jih predstavila domači Jernej Žarn in Miha Ritonja.

Iz Gostilne pri Boštjanu s Križne Gore sta prišla Miha in Petra Bernik, iz znane Gostilne Čubr na Križu pri Komendi Miha Potočnik in sin Luka. Mateja Markič se je oglasila iz bližnjih Podbrezij, kjer najdemo Restavracijo Tabor, iz bohinjske restavracije Restaurant Triglav Bohinj Damir Salkić, zakonca Rezar iz Gostilne pod Krvavcem, pa Rudi Aljančič ali po domače kar Bizjakov Rudi iz gostilne Pr' Bizjak iz Zg. Bele, ki je skupaj z Lili Andrejaš iz Gostilne Lectar iz Radovljice že več kot dvajset let pobudnik tovrstnih gostinskih »silvestrskih« večerov. Vabilu so se odzvali še iz gostišč Tulipan in Draga, zakonca Hajdinjak Jovanović iz Joštovega hrama v Podnartu, Kunstljeva iz Radovljice oziroma Maja in Gregor Buden in drugi. Z ljubljanskega konca sta se v spremstvu soprog v goste pripeljala kuharska mojstra, sicer Gorenjca, Igor Jagodic in Mirko Bodiroža.

Živo glasbeno spremljavo so v Vili ponovno zaupali Stašu Hreniču, zapela je tudi Eva Štefelin. Kot posebno presenečenje za goste pa je bila na koncu še plesna improvizacija Petre Horvat. So se pa tudi že dogovorili, da bo drugo leto ponovoletno srečanje gostila restavracija Restaurant Triglav Bohinj.