Ob dvigu penin se je v zraku čutilo pričakovanje.

Mehurčki ob jezeru

Penine in šampanjce ste lahko okušali v Festivalni dvorani zadnji konec tedna letos, v soboto pa so v popoldanskih urah iz Blejskega jezera ponovno – že tretjič – dvignili Ščurkovo penino.

Tokrat je poseben železni zaboj ali polna kletka penine Ščurek letnik 2014 »domovala« na dnu Blejskega jezera kar 19 mesecev. Matevž Strajnar, vodja blejske Vile Prešeren, pred katero se je atraktivni dvig vin tudi zgodil, nam je razložil, da so imeli letos zanj določena že dva datuma, pa jim je vsakič zagodlo vreme. Tako je penina ostala v jezeru več kot leto dni, v nadaljevanju pa jo lahko okušate v Vili.

Pri dvigu je bil poleg Strajnarja prisoten tudi vinar Stojan Ščurek s Plešivega, spremljal ga je eden njegovih sinov – Matjaž Ščurek. Z varne razdalje jezerske obale je dvig pospremila simpatična množica radovednežev, povabljenih ali le naključnih obiskovalcev Blejskega jezera oziroma sprehajalcev. Slišali smo nemščino, srbščino, angleščino, italijanščino in španščino – poleg slovenščine. Oglasil se je Božiček, saj so zadnjemu dobremu decembrskemu možu zaupali ključ ključavnice, ki je odklenila mrežasti vinski zaboj. Nekaj steklenic s posebno jezersko patino – tako v vonju kot videzu – so prodali na licu mesta, ker se je že ob takojšnji degustaciji ob jezeru izkazalo, da je penini vodni dom izjemno ustrezal. Istočasno pa so v jezero potopili tudi že nov zaboj Ščurkove penine, da se »naleze« žlahtnosti in slave priljubljenega jezera.

Nekateri gledalci so pot nadaljevali še do Festivalne dvorane, ki pa je kar tri dni (od petka do nedelje) gostila dogodek, ki so ga poimenovali Mehurčki ob jezeru. Pravzaprav je šlo za miniaturno obliko festivala penečih vin, kjer so obiskovalci lahko okušali penine in celo nekaj šampanj­cev.