Kuhinjo oddajajo zunanjim

V Domu starejših občanov Preddvor v Potočah bodo dejavnost kuhinje zaradi racionalizacije prenesli na zunanjega izvajalca, čemur pa nasprotuje Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Potoče – Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je javnost obvestil o nameri Doma starejših občanov Preddvor, da tamkajšnjo kuhinjo in njene zaposlene prevzame zunanji izvajalec. S tem naj bi dosegli večjo kakovost hrane in informatizacijo storitev v kuhinji, je za nacionalni radio povedal direktor Matej Križanič, ki hkrati zanika očitke sindikata o pritiskih na zaposlene, ko naj bi štirje zaradi prenosa dejavnosti (in zaposlenih) že dali odpoved.

V sindikatu nasprotujejo, da se podporne storitve, ki so po njihovem mnenju neločljivo povezane s socialnovarstveno dejavnostjo, prenašajo na zunanje izvajalce. Dvomijo o ekonomski upravičenosti takega ravnanja, češ da izkušnje iz drugih javnih zavodov kažejo, da takšni ukrepi niso prinesli občutne racionalizacije, pač pa je prehod zaposlenih od javnega k zasebnemu delodajalcu močno vplival na njihov pravni položaj. Tudi z vidika pravic stanovalcev se jim zdi odločitev problematična, saj se odgovornost za kvalitetno in ustrezno prehrano z oddajo dejavnosti zunanjemu ponudniku pri tem lahko prelaga z enega pogodbenega partnerja na drugega. S svojimi pomisleki je sindikat že pred časom obvestil člane sveta zavoda in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Razlog za oddajo storitve zunanjemu izvajalcu naj bi bila racionalizacija poslovanja v domu starostnikov, ki ima po navedbah sindikata 100 tisoč evrov izgube. Novi izvajalec bi sicer doslej zaposlene moral obdržati, a samo za leto dni, za naprej pa naj bi bila njihova usoda negotova. V sindikatu tudi dvomijo o razlogih za racionalizacijo, saj naj bi negativni poslovni izid izviral iz naslova delovanja javne službe, ki je odraz prenizke povprečne cene zdravstvene nege. Ta ne krije stroškov plač zaposlenih, ki izvajajo zdravstveno nego, in stroškov sanitetnega materiala. Ob tem se jim v sindikatu postavlja vprašanje, kolikšni so sploh lahko prihranki in kakšen bo vpliv prehoda kuhinje na zunanjega izvajalca na poslovni rezultat. Če bo zunanji izvajalec res stroškovno ugodnejši od obstoječe lastne kuhinje, bo morebitna nižja cena posledica slabše kakovosti surovin in samih obrokov, razmišljajo v sindikatu.