Tradicionalni slovenski zajtrk so postregli tudi v BGP Kranj. / Foto: Tina Dokl

Zajtrk tudi v porodnišnici

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom, košaro dobrot, so predstavniki Žita polepšali petkovo jutro porodnicam in zaposlenim v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Kranj – V petek, 15. novembra, na dan slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka, so bili Žitove košare dobrot deležni tudi v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Zajtrk so zaposlenim postregli že ob šesti uri zjutraj, ko je nočna izmena zaključevala delo, jutranja pa začenjala. Košara dobrot je poleg novega Žitovega Zajtrk kruha vsebovala še slovenski med, maslo, ekološka jabolka in čaj. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi v Žitu Nina Rus Turuk, so letos želeli polepšati dan še posebej tistim, ki za nas skrbijo 24 ur na dan vse dni v letu, poleg zaposlenim v kranjski bolnišnici tudi reševalcem, gorskim reševalcem, gasilcem na več lokacijah po Sloveniji. Kruh je imel že po tradiciji osrednje mesto v prehrani naših prednikov, v Žitu so tako v petek skupaj razdelili skoraj tono Zajtrk kruha, poleg že omenjenim še 1800 Žitovim zaposlenim in učencem ene šole.

Špela Požun, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege v BGP Kranj, se je v imenu zaposlenih in porodnic, ki so bile prav tako deležne tradicionalnega slovenskega zajtrka, zahvalila za domače dobrote. Postregla je še z nekaj podatki. V noči iz četrtka na petek sta se v kranjski porodnišnici rodila dva fantka in dve deklici. Letos do 15. novembra so imeli 1294 porodov, kar sto več kot v enakem obdobju lani. Samo v oktobru letos so imeli v enem koncu tedna kar 48 porodov.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je sicer Čebelarska zveza Slovenije, prvič so ga udejanjili novembra leta 2011, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse je bilo domačega izvora. Projekt je prerasel v vseslovenskega z vse več udeleženci s ciljem, da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja, da se bo že v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije ter pomenu ohranjanja čistega okolja.