Kaki

Kaki si naziva zlato jabolko ni pridobil kar tako. Težko najdemo bolj sladek in okusen sadež, poleg tega pa nas nahrani s celo paleto vitaminov in mineralov. Ker vsebuje kar nekaj pektina, ga lahko uporabimo tudi kot dodatek k raznim strjenkam in sladicam v kozarcu brez dodane želatine.

Za pripravo zdrobove strjenke s kakijem potrebujemo: 0,5 litra mleka, 4 žlice pšeničnega zdroba, 250 g skute, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, pol žličke soli, sladkor po okusu; za kakijevo plast: 3 večje zrele kakije, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 žlico ruma, ščepec cimeta.

Mleko segrejemo, solimo in sladkamo z vaniljevim sladkorjem. Vanj zakuhamo pšenični zdrob in med stalnim mešanjem kuhamo, da se zgosti. Ohladimo in nato vmešamo skuto ter po potrebi sladkamo. Za kakijev nadev kakije olupimo ter jih narežemo. Dodamo vaniljev sladkor, cimet in rum ter spasiramo s paličnim mešalnikom. V kozarce najprej nadevamo zdrobovo in nato še kakijevo kremo.

Za pripravo jogurtovega musa oz. pene s kakijevo kremo potrebujemo: 300 g grškega jogurta, 1,5 dl sladke smetane, 3 žlice sladkorja; za kakijevo kremo: 2 zrela kakija, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico ruma.

Jogurtu dodamo sladkor ter vse skupaj mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Nato z lopatko oz. spatulo vmešamo stepeno smetano. Kakijevo kremo pripravimo, tako, da kakije olupimo ter jih narežemo. Dodamo sladkor in rum ter vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. V kozarce najprej nadevamo jogurtovo in nato kakijevo kremo.