Vinska pot je minula petek in soboto privabila 2800 obiskovalcev. Ta konec tedna jih pričakujejo še več. / Foto: Primož Pičulin

Za golaž ključne začimbe

Po kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki jo je možno obiskati še ta konec tedna. V nedeljo prinaša tudi Sladki dan z degustacijo sladkih vin in sladic. Na Pungertu v Kranju pa je v okviru martinovanja znova zadišalo po golažu.

Dvanajsta Vinska pot je minula petek in soboto v rove pod starim Kranjem privabila okoli 2800 obiskovalcev, ta konec tedna, ko bo prvič potekal tudi Sladki dan, pa jih pričakujejo vsaj tri tisoč. Skupaj naj bi se tako po Vinski poti letos sprehodilo več kot šest tisoč ljubiteljev vina, kar je največ do­slej, je zadovoljen vodja prireditve Srečko Štagar z Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Tudi letos je možno okušati žlahtno kapljico iz vseh vinorodnih območij Slovenije. Sodeluje kar 54 ponudnikov vin in drugih kulinaričnih izdelkov.

Na »klasično« Vinsko pot se bo možno odpraviti še ta petek in soboto, v nedeljo pa se obeta letošnja novost – že omenjeni Sladki dan. Poudarek bo na sladkih vinih, kot sta traminec ali muškat, obiskovalce pa bodo pričakale še sladke dobrote: štruklji, kremne rezine, gibanice, čokolade in ostale slaščičarske stvaritve. V okviru Vinske poti bo v četrtek v Avli Mestne občine Kranj prvič potekal tudi dobrodelni večer vrhunskih vin, ki bo namenjen vabljenim gostom. Na dogodku bodo izbirali tudi županovo vino za leto 2020.

Martinovanje že tradicionalno prirejajo tudi na Pungertu na koncu starega dela Kranja. Na letošnjem, že 24. po vrsti, sta minuli konec tedna obiskovalce zabavala zasedbi Gino & Band in Pop Deluxe, kot običajno pa so pripravili tudi tekmovanje v kuhanju golaža. Tri dvočlanske ekipe iz Kranja so iz enakih sestavin poskušale skuhati kar najboljši golaž, lahko pa so mu dodale svoje začimbe. Na koncu sta se po mnenju komisije, ki so jo sestavljali obiskovalci, najbolj izkazala upokojenca Marjan Erhatič in Miloš Likar. Na tekmovanju sta bila prvič. Kot sta poudarila, pri kuhanju golaža nikakor ne gre hiteti, pač pa si je treba vzeti dovolj časa, za pravi okus in aromo pa so ključne začimbe, med drugim rdeča paprika. Poleg njiju sta golaž kuhala še Aleksander Šumi in Danijel Galjot ter Martin Kostanjevec in njegov oče Stanislav. Golaž so po ocenjevanju razdelili med obiskovalce.

Kot napovedujejo v Cafe galeriji Pungert, bodo martinovali tudi ta konec tedna. V petek bo obiskovalce zabavala Nočna izmena, dan kasneje pa skupina Joške v'n.