Čebelarski mojster Zoran Kmetič pred čebelnjakom

Čebelarsko sezono rešil gozdni med

»Tako nepredvidljive čebelarske sezone, kot je bila letošnja, v moji 33-letni čebelarski praksi še ni bilo,« pravi Zoran Kmetič, čebelarski mojster s Cerkljanske Dobrave, ki je čebelarsko sezono »rešil« s kakovostnim gozdnim medom.

Cerkljanska Dobrava – Kot pravi Zoran, so čebelje družine, vseh ima sto dvajset, dobro preživele zimo in lepo razvite pričakale spomladansko regratovo pašo. »Regrata je bilo letos zelo veliko, z veliko cvetnimi nastavki, vendar je slabo medil. Zakaj je bilo tako, si kljub dolgoletnim opažanjem in zapiskom ne znam v celoti pojasniti. A regratov med, kolikor ga je že bilo, je bil zelo koristen za nadaljnji razvoj, in, kot se je izkazalo kasneje, tudi za preživetje čebeljih družin. Na velikonočni ponedeljek, sredi regratove paše, se je namreč začelo obdobje izrazito hladnega in deževnega vremena, ki je z nekaj krajšimi prekinitvami trajalo vse do konca maja. Čebele so v primeru dobre letine običajno v tem času nabrale medu za eno točenje, letos pa so večino prej nabrane medičine porabile zase. V maju smo morali družine celo krmiti s sladkorjem, da smo jih obdržali pri življenju,« pojasnjuje Zoran Kmetič in dodaja, da je bilo tudi nadaljevanje sezone dokaj slabo – večina lip sploh ni cvetela, za boljše medenje kostanja pa je bila kakšna ploha preveč. Ko je že kazalo, da bo letos medu dovolj komaj za domače potrebe, ne pa za izpolnitev želja zvestih strank, je presenetil julij, ko je medilo nad vsemi pričakovanji in so čebele dobro napolnile panje z gozdnim medom. Po 20. juliju je Zoran začel z edinim letošnjim točenjem medu.

»Letošnja letina ni bila med boljšimi, a glede na to, kaj se je dogajalo, sem zadovoljen. Količina iztočenega medu je bila vsaj za trideset odstotkov manjša od običajne. Običajno točimo med dvakrat, le izjemoma, v zelo medenih letih, trikrat, letos smo ga le enkrat,« pravi Zoran in poudarja, da je pozno medenje povzročilo tudi ponovni močan razvoj družin, tako da je večina med njimi zelo dobro pripravljena na zimo.