Kostanjeva rulada

Če smo imeli srečo in nabrali še zadnji kostanj, ga lahko uporabimo za pripravo kostanjeve rulade. Ko imamo enkrat pripravljen kostanjev pire, je rulada zelo hitra, poleg tega pa za njeno pripravo ni treba priklapljati pečice.

Za pripravo kostanjeve rulade potrebujemo: za testo: približno 1 kg kostanja, 50 g margarine, 1 žlico ruma; za kremo: 300 g pasirane skute, 3 žlice tekočega jogurta, 200 g gozdnih sadežev, 4 žlice sladkorja oz. po okusu, lupinico ene limone, 2 žlici ruma.

Priprava testa: Kostanj skuhamo in olupimo ter ga spasiramo v pire. Skupaj potrebujemo 600 g kostanjevega pireja. V posodi penasto umešamo margarino in ji dodamo kostanjev pire ter prilijemo rum. Vse skupaj dobro zmešamo v testo. Večji pekač obložimo s peki papirjem ter po njem razporedimo pripravljeno testo. Čez testo položimo list peki papirja in preko njega razvaljamo testo na pekač. Nato zgornjo plast peki papirja odstranimo.

Za pripravo kreme z mešalnikom zmešamo skuto, prilijemo jogurt in rum, posladkamo, potresemo z limonino lupinico, dodamo gozdne sadeže in vse skupaj zmešamo v enotno maso. S pripravljenim nadevom enakomerno namažemo kostanjevo testo. S pomočjo spodnjega lista papirja zvijemo rulado. Rulado postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi, in jo nato narežemo na kolesa ter ponudimo h kavi in čaju.

Nasvet: Sama rulada ne pride preveč sladka. Če smo bolj sladkosnedi, v testo dodamo še nekaj mletega sladkorja, nadev pa sladkamo po okusu. V tem času nimamo več na voljo svežega jagodičevja, zato uporabimo kar zamrznjeno sadje ali namesto sadja dodamo nekaj žlic sadnega džema.