Pustotnikovim tri priznanja

Gorenja vas – Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi je pred nedavnim na mednarodnem ocenjevanju sirov (World Cheese Awards), ki velja za največje na svetu, za tri svoje sire – za sir Kosec, kozji sir in sir Kozovč – prejela srebrno priznanje. Sir Kosec izdelujejo na kmetiji iz kravjega mleka že vse od začetka, kozji sir velja med ljubitelji sira za gurmansko specialiteto, sir Kozovč je narejen iz mešanice kozjega in ovčjega mleka in že vseskozi spada med »posebneže«. »Uspeh na ocenjevanju je za nas še toliko bolj pomemben, ker letos mineva trideset let, odkar smo na kmetiji izdelali prve hlebce sira,« so povedali pri Pustotniku, kjer z zadovoljstvom ugotavljajo, da se Slovenija s kakovostjo sirov lahko postavi ob bok večjim sirarskim velesilam.

Svetovno ocenjevanje sirov je vsako leto v drugem kraju, letošnje, že dvaintrideseto po vrsti, je bilo v italijanskem Bergamu, kjer je bila konkurenca večja kot kdajkoli doslej. Prireditelji so za ocenjevanje prejeli 3804 vzorce sirov iz 42 držav in šestih kontinentov. Dvestošestdesetčlanska komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 35 držav, je ocenjevala videz, teksturo, aromo in okus sirov ter na podlagi doseženih točk podelila bronasta, srebrna, zlata in super zlata priznanja. Iz vseh vzorcev je izbrala šestnajst superfinalistov, med katerimi je za absolutnega zmagovalca izbrala sir iz ameriške sirarne Rogue Creamery.