Igralska predanost, vrhunskost in unikatnost so zapisali ob Borštnikovem prstanu Marinke Štern. / Foto: Boštjan Lah (arhiv FBS)

Borštnikov prstan Marinki Štern

Najvišje igralsko priznanje Borštnikov prstan je prejela Marinka Štern, nagrada za igro Iztoku Drabiku Jugu.

Maribor – V nedeljo so na Festivalu Borštnikovo srečanje podelili festivalske nagrade za vrhunske igralske stvaritve, najboljše predstave in druge umetniške dosežke v gledališču. Najvišje igralsko priznanje Borštnikov prstan je za življenjsko delo prejela po rodu Jezerjanka Marinka Štern, ki je dolga leta delovala v Slovenskem mladinskem gledališču, s predstavo še ni naslova tudi nespornem zmagovalcu letošnjega festivala. »Vedno sem morala igrati karakterje, ki jih izberejo drugi, pa se vendar potem najprej obrnem vase, poiščem ta počutja in občutja pa kakšne temne plati, ki jih zasebno nikomur ne povem, ampak jih potem na odru pogumno pokažem,« je med drugim ob nagradi povedala slavljenka, v obrazložitvi pa preberemo: »V svoji ustvarjalno bogati karieri je blestela v velikih in malih vlogah v vrsti legendarnih predstav, ki so vzpostavile ime in sloves slovenskega sodobnega gledališča, kot ga je od Dominika Smoleta do Dušana Jovanovića in njegovih naslednikov utelešalo Mladinsko gledališče, kasneje Slovensko mladinsko gledališče.«

Eno od štirih enakovrednih igralskih nagrad je prejel Škofjeločan Iztok Drabik Jug za vlogo Salema v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

Ob letošnji izjemni gledališki beri strokovna žirija v sestavi Uršula Cetinski (predsednica), Andreja Kopač, Aldo Milohnić, Dora Ruždjak Podolski in Giorgio Ursini Uršič ni imela lahkega dela, predvsem ko gre za prepoznavanje izjemnih igralskih dosežkov. Kot je v zaključnem mnenju povedala predsednica, so igralke in igralci, ki so nastopili na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, pokazali dobro obvladovanje različnih tehnik igre, gledaliških žanrov in pristopov, ki so jih obarvali s posebnostmi lastne osebnosti. V predstavah letošnjega festivala ni mogoče prezreti cele vrste dobrih igralskih vlog, med njimi tudi presežnih.

Štiri igralske nagrade so tako prejeli Iztok Drabik Jug za vlogo Salema in Nataša Barbara Gračner za vlogo Emmi v predstavi Ali: Strah ti pojé dušo (SNG Drama Ljubljana) ter Matej Recer in Stane Tomazin za vlogi v predstavi še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Iz iste predstave prihaja tudi najboljša mlada igralka Anja Novak, izbrana pa je bila še za najboljšo uprizoritev festivala, prav tako tudi Tomi Janežič za najboljšo režijo. Za dramsko besedilo je bil nagrajen Nejc Gazvoda za izvirno dramsko besedilo predstave Tih vdih v produkciji MGL. Za oblikovanje svetlobe je nagrado prejel Borut Bučinel za predstavo Ljudomrznik (SLG Celje), za avtorsko glasbo Arturo Annecchino za predstavo Macbeth (SNG Nova Gorica), po presoji žirije pa je šla Borštnikova nagrada žirije Sebastijanu Horvatu za umetniško gesto – režiral je predstavo Ali: Strah ti pojé dušo. Posebno nagrado je žirija dodelila še Draganu Živadinovu za umetniško vizijo. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je nagrado za najboljšo predstavo pretekle sezone prisodilo uprizoritvi Ali: Strah ti pojé dušo.

Lavreatka večera je bila seveda Marinka Štern, ki je v nagovoru ob nagradi še dejala: »Gledališče je resno delo, ampak treba ga je delati z lahkoto, humorjem, ker potem nastane neko vzdušje, ki je primerno, in predstava je potem zelo verjetno zanimiva. Zelo sem hvaležna svojim kolegicam in kolegom, ker smo večkrat igralske probleme, vprašanja reševali skupaj. Konec koncev – ko igramo vse te karakterje na odru, so ti povezani in beseda skupaj se mi zdi v gledališču zelo pomembna, saj tudi ansambel pomeni skupaj.«