Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je ta teden pričal pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri njegovem pregonu. / Foto: arhiv GG

Razbremenili so plače

Državni zbor je ta teden potrdil davčne spremembe, ki razbremenjujejo plače in dodatno obdavčujejo kapital. Umrl je nekdanji novinar in založnik David Tasić, član četverice JBTZ.

Potrjen paket davčnih sprememb

Državni zbor je v sredo sprejel paket davčnih sprememb, s katerim se razbremenjuje lestvica za odmero dohodnine, hkrati pa zvišuje obdavčitev kapitala in uvaja minimalna stopnja obdavčitve podjetij. Potrjene spremembe bodo imele negativen učinek za državni proračun, izpad pa država namerava ublažiti z učinkovitejšim pobiranjem davkov, zmanjševanjem davčnega dolga, strožjim inšpekcijskim nadzorom in bojem proti goljufiji, je pojasnil minister za finance Andrej Bertoncelj. V Levici, ki je nasprotovala predlaganim spremembam, so na drugi strani opozorili, da bodo od potrjene spremembe lestvice za odmero dohodnine najmanj pridobili tisti z minimalnimi plačami (1,60 evra na mesec), največ pa najbolje plačani menedžerji (92 evrov na mesec). Bertoncelj je odgovoril, da je treba potrjene spremembe davčnih zakonov gledati celovito, skupaj z razbremenitvijo regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem. Zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom bo po njegovih izračunih prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v višini povprečne plače pa tudi 381 evrov več.

Kangler pred preiskovalno komisijo

»Se vam zdi to normalno? To je nadlegovanje. Zato sem vesel, da lahko danes tukaj spregovorim,« je nekdanji mariborski župan Franc Kangler s kupom sodnih vabil v roki povedal na začetku pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab v sodnih postopkih zoper njega. Po lastni oceni je bil že od prvih dni županskega mandata tarča političnega obračunavanja. Poudaril je kriminalistično preiskavo na svojem domu v Zimici maja 2011, ki je bila po njegovem zrežirana, na kar, tako Kangler, med drugim kaže dejstvo, da so bile tam takoj zjutraj televizijske kamere. Šlo je za sistematičen pregon, saj je vsake štiri mesece sledila nova kazenska ovadba, ob tem pa naj bi mariborski kriminalisti, tožilci in sodniki posegali tudi po nezakonitih sredstvih, je dejal in poudaril, da so se očitki zoper njega izkazali za neutemeljene. Komisija, v kateri sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v razširjeni koaliciji svojih članov niso predlagali, bo delo nadaljevala z zaslišanjem drugih prič, med drugim tudi nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, nekdanjega premierja Mira Cerarja in nekdanjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča.

Zmajčki iz Postojnske jame

Od 22 mladičev človeške ribice, ki so se pred tremi leti izlegli v Postojnski jami, jih je preživelo 21 in bodo po napovedih družbe kmalu na ogled tudi obiskovalcem, a pod strogo določenimi pogoji. V Postojnski jami so za mladiče razvili poseben podzemni laboratorij, kjer so v skrbno nadzorovanih razmerah usmerjali in spremljali njihov razvoj. Ličinke so namreč izjemno občutljive: pretijo jim različne okužbe, ki so lahko usodne. Znanstveniki po lastnih navedbah niso navdušeni le nad izredno visoko stopnjo preživetja embrijev (kar 92-odstotno), pač pa tudi nad hitrim razvojem. Mladiči so namreč že tako veliki (12 centimetrov), da jim posode, v katerih so od izleganja, ko so merili le 1,7 centimetra, kmalu ne bodo več zadostovale. Dogajanje v akvarijih je bilo v zadnjih dveh letih zelo razburljivo, saj so mladički z odraščanjem začeli meriti moči, so še dodali. Po lanskem spopadu je en mladič utrpel hude poškodbe zadnje okončine. Poškodovanca so takoj ločili, ga oskrbeli in spremljali 24 ur na dan. Ko so strokovnjaki že razmišljali o amputaciji, se je zgodilo nepričakovano. Poškodovani del nogice je enostavno odpadel, zmajčku, ki so ga poimenovali Viktor, pa je v letu in pol zrasla nova noga.

Umrl je David Tasić

Umrl je nekdanji novinar Mladine in založnik David Tasić, eden izmed štirih glavnih akterjev afere JBTZ. Skupaj z Janezom Janšo, Ivanom Borštnerjem in Francijem Zavrlom je bil leta 1988 aretiran zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov. Vojaško sodišče jih je leta 1988 obsodilo na zapor, v začetku avgusta 1989 pa so četverico pogojno izpustili. Tasić je bil med letoma 1981 in 1989 novinar in urednik pri časopisu Mladina. Poleg spremljanja politične scene v Sloveniji in Jugoslaviji je spremljal tudi glasbeno novovalovsko rokovsko in pankovsko sceno. Po zapustitvi uredništva Mladine in slovesu od novinarstva je ustanovil Založbo Karantanija, eno prvih neodvisnih zasebnih založb v Sloveniji. Od leta 1999 se je ukvarjal s preučevanjem odlikovanj in njihove zgodovine.