Mama in hči Ivanka in Suzana Šenk ter odgovorni gradbenik Osman Bytyqi pred hišo v gradnji

Hiša že dobiva obliko

Uspešna je bila akcija zbiranja pomoči za mamo in hčerko Ivanko in Suzano Šenk, ki sta januarja lani zaradi eksplozije v hiši ostali brez strehe nad glavo. Nova hiša že dobiva obliko ...

Kranj – Naj spomnimo: 30. januarja lani je v hiši na Dolenčevi poti na Mlaki pri Kranju odjeknila močna eksplozija, zaradi katere se je porušila približno polovica hiše. V času eksplozije je bila v hiši Ivanka Šenk, ki so jo gasilci s tehničnim posegom rešili iz ruševin, zaradi poškodb pa so jo odpeljali v ljubljanski klinični center. Z Ivanko stanuje hči Suzana, ki je bila v času eksplozije v službi. Mama in hči sta ostali brez strehe nad glavo in brez vsega premoženja; Suzana se je začasno preselila k sosedom v prazno stanovanje, Ivanka pa je šla po odpustu iz bolnišnice k svoji sestri v Srakovlje. Zdaj obe začasno živita v občinski garsonjeni na Planini v Kranju, kranjski občini sta za to možnost zelo hvaležni.

Po tem nesrečnem dogodku je stekla akcija pomoči. Preko Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Kranj, se je zbralo 26.220 evrov. Odzvala se je tudi Župnijska karitas Kokrica, preko njih se je zbralo 8282 evrov. Ivanka in Suzana Šenk se iskreno zahvaljujeta za pomoč vsem, ki so sprožili humanitarno akcijo pomoči, in vsem, ki so donirali: posameznikom, društvom, delovnim organizacijam, sorodnikom, sosedom, sokrajanom, prijateljem, Svetu gorenjskih sindikatov ..., vsakemu posebej, imenovanim in neimenovanim. »Računava, da se nama bo finančno nekako izšlo, bova pa res postrgali vse do zadnjega centa,« je povedala Suzana.

Staro hišo so zaradi slabe statike morali podreti, na njenem mestu izvajalec del, SGP Beni, gradi novo »na ključ«. Gradnja je klasična, nova hiša bo manjša kot nekdanja, a dovolj velika za mamo in hči. Približno 120 kvadratnih metrov bo bivalnega dela v pritličju za obe skupaj, bosta pa imeli ločeni stanovanji. Suzana je gradbenike pohvalila za kvalitetno gradnjo in časovni potek gradnje. Odgovorni gradbenik Osman Bytyqi je povedal, da bo hiša pod streho v približno treh tednih, nadaljevanje bo precej odvisno od vremena, je pa v načrtu narediti čim več, da se bodo prostori čez zimo sušili, konec pomladi prihodnje leto pa naj bi se vselili.

Zdaj 85-letna Ivanka je povedala, da si je od stresa po eksploziji opomogla, posledic udarca v glavo ne čuti več, ostalo ji je nekaj sledi opeklin po obeh rokah. In kot sta še sklenili mama in hči: »V vsem tem žalostnem je dober vsaj občutek, da v nesreči nisva ostali sami.«