Vaniljeva pita s slivami

Stojim v trgovini v vrsti in čakam na blagajno. Inženirka živilstva in prehrane z zanimanjem opazujem, kaj ljudje kupujejo, in oko se mi ustavi pri paru srednjih let. Na trak polagata avokado, pomaranče in bio banane (kolikor so le lahko bio). Nič posebnega, še mnogo je takih. Pa vendar – kaj je tu iz naših krajev in sezonskega? Kaj pa slive, breskve, jabolka, hruške? To je sedaj na voljo in sedaj je čas, da se tega najemo.

Za pripravo vaniljeve pite s slivami potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli, naribano limonino lupinico; za slivovo podlago: pol kg sliv, 150 g mletih orehov, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta; za vaniljevo kremo: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo vse suhe sestavine. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava slivove podlage: Slive operemo, jih razdelimo na polovice in jim odstranimo koščice. V skodelici skupaj zmešamo orehe, sladkor in cimet.

Priprava vaniljeve kreme: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami in nanj razporedimo polovice sliv, tako da je zunanji del slive na vrhu. Enakomerno potresemo z mešanico orehov. Čez slive prelijemo vaniljev puding. Testo, ki smo ga prej po­stavili v zamrzovalnik, sedaj naribamo čez vaniljev nadev. Pito postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 1 uro. Pečeno pito postavimo iz pečice ter jo ohladimo. Šele ko je pita ohlajena, snamemo tortni obod, narežemo in postrežemo.