Ko je na vrtu vsega dovolj

Na žalost je obdobje, ko je na vrtu na voljo veliko raznovrstne zelenjave, kratko. Ker ima določena zelenjava relativno kratek čas skladiščenja, jo poskusimo zaužiti sedaj v polni meri. Dober način za njeno shranjevanje je tudi, da jedi sedaj pripravljamo v večjih količinah in jih zamrznemo.

Za pripravo bučkine juhe potrebujemo: 700 g bučk, 1 korenček, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali 750 ml vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Bučke in korenje očistimo ter narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo narezano zelenjavo in vse skupaj na hitro popečemo. Potresemo z začimbami, zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Nato vse skupaj zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.

Nasvet: Po juhi polijemo z žlico bučnega olja in potresemo bučna semena.

Za pripravo mesne omake na rižu potrebujemo: 0,5 kg mlete govedine, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 200 g pretlačenega paradižnika, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, korenček narežemo na majhne kocke, paradižnik prav tako narežemo na manjše kose. Posodo segrejemo, prilijemo olje in dodamo čebulo ter česen. Malce posolimo in počasi pražimo na nižji temperaturi, približno 10 minut, toliko, da se čebula razpusti. Dodamo mleto meso, povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo toliko časa, da meso porjavi. Primešamo korenček in paradižnik, majaron, peteršilj, lovorjev list, po okusu posolimo in popramo, zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 30 minut. Na krožnike serviramo najprej riž, ki ga nato prekrijemo z mesno omako.

Nasvet: Omaka se bo odlično povezala z rižem vrste basmati.