Devet oskarjev za Gigi

Pred enainšestdesetimi leti (leta 1958) je nastal film Vincenta Minellija, izvrstnega ameriškega režiserja muzikalov, z naslovom Gigi. V njem je glavno vlogo odigrala Leslie Caron (*1931), hčerka Francoza in Američanke, plesalka in igralka, ki je balet študirala na pariškem konservatoriju. Njena bleščeča filmska kariera se je začela s filmom Amerikanec v Parizu, v katerem je bil njen partner znameniti Gene Kelly.

Film Gigi, posnet po istoimenskem romanu francoske pisateljice Collette, ki je izšel leta 1945, je bil nominiran za devet oskarjev in jih devet tudi dobil. Leslie Caron je prepričljivo, predrzno in očarljivo odigrala odraščajočo pariško najstnico s preloma 19. v 20. stoletje, ko je v Parizu cvetelo razkošno življenje v visokih krogih. Gigi bi radi vzgojili v zavidanja vredno kurtizano, spremljevalko in ljubimko najuglednejših moških in seveda petičnežev. A Gigi zori v želji, da najde resnično ljubezen, in odklanja življenje v zlati kletki menjajočih se zvečine poročenih partnerjev. In želja se ji slednjič tudi izpolni …

Film se je gledalcem priljubil. Caronova, igralka in plesalka z izjemnim talentom in smislom za komiko, je dobila kar nekaj nagrad in se uveljavljala v Hollywoodu, na Broadwayu in v francoskih gledališčih. V letih 1951–2003 je posnela 45 filmov, veliko plesnih in pustolovskih. Ko je generacija hollywoodskih igralcev, slavnih v šestdesetih in sedemdesetih letih, tonila v enciklopedije in zaton, je Caronova snemala in snemala in posegala po odmevnih nagradah. Mlajše generacije jo bolj malo poznajo, a pri dedku Googlu se marsikaj najde. Televizijskim gledalcem se je priljubila tudi v štirih epizodah nadaljevanke Durrellovi, ki se dogaja na Krfu.

Leta 2009 je dobila svojo zvezdo na Poti slavnih v Hollywoodu. Tudi njeno zasebno življenje je razburljivo, saj se je trikrat poročila in ločila.

Navezana je na Pariz in morda ji je v kakšnem bistrojčku teknila tudi tradicionalna francoska jed.

Telečji frikasé – Blanquette de veau

Za 5–6 oseb potrebujemo: 1 kg teletine, 70 cl juhe, 30 cl suhega belega vina, olje za posodo, 400 g korenja, 400 g šampinjonov, 2 čebuli, 150 kisle smetane, 1 rumenjak, 3 žlice moke, 3 žlice limoninega soka, 3 lovorove liste, rožmarin, peteršilj in nageljnovo žbico, poper, sol.

Meso oplaknemo, ga osušimo, odrežemo vse maščobne žilice in ga zrežemo na majhne koščke, ki jih na malo maščobe zlatorumeno prepražimo. Dodamo moko in dobro premešamo. Prilijemo juho in vino, po potrebi tudi malo vode, da je meso dobro prekrito s tekočino.

Zelenjavo olupimo in zrežemo na kolobarčke. Čebulo sesekljamo. Vse dodamo k mesu in popopramo. Sesekljana zelišča damo v lonec, lovorove liste in nageljnovo žbico pa v kovinski jajček, ki ga uporabljamo za pripravo čaja. Kuhljamo na majhnem ognju poldrugo uro do dve uri. Kdaj pa kdaj premešamo in po potrebi dolijemo vodo.

Za omako razžvrkljamo v lončku kislo smetano, rumenjak in 2 žlici limoninega soka. Vmešamo v frikasé, tik preden ponudimo.

Za prilogo lahko izberemo riž, krompir v koscih ali pa samo svežo in dišečo bageto.