Kljub slabemu vremenu lahko Bohinj preseneti z razgledi. Iz pokrite terase restavracije Restaurant Triglav Bohinj se vidi do jezera, v lepem vremenu pogled nadgradijo še hribi.

Baje se v Triglavu dobro je

Moja pot v Bohinj (1)

Letošnje poletje je na cesti od Bleda do Bohinja pravzaprav podobno lanskemu ali predlanskemu, ko se ob lepem vremenu največkrat lahko voziš štirideset, če imaš srečo morda petdeset kilometrov na uro – in tako potrebuješ z Bleda več kot debelo uro, da prideš do Bohinjskega jezera. Turistom se namreč nikamor ne mudi, pa tudi letos je poletna vročina naredila svoje in je bil promet precej zgoščen: Bohinj je namreč glede na videno izjemno dobro obiskan. O tem verjetno priča tudi nedavni obisk Bohinjske noči, saj je prireditveni prostor pokal po šivih, pred nekaj dnevi pa tudi slabše vreme ni pregnalo kopalcev.

Za nameček pa, kot kaže, Bohinj stopa v ero živahnejše, sveže, privlačnejše ponudbe. Novi Karakter Bar v Ribčevem Lazu privablja v svojo okolico tako staro kot mlado, tuje in domače goste. Poleg znamenitega bohinjskega sira in mohanta ter domače trdinke sedaj poznajo in opevajo širše tudi bohinjski džin in pivo. Če v Bohinjski Bistrici zavijete v smeri Soriške planine, se na Nemškem Rovtu lahko ustavite v Penzionu in gostilni Resje, kjer za okuse na krožnikih skrbi Jože Godec, v bistriškem Štrudlu in Danici pa ravno tako lahko popijete kavo in tudi kaj pojeste. Nekateri se zapeljejo k Hrvatu v Srednjo vas v Bohinju – pa še kaj bi se našlo. Da pa mi ne bo kdo očital, da ljudje v te konce ne hodijo samo jest, mislim, da ni treba posebej poudarjati, da si Bohinj ljudje izberejo največkrat za aktiven dopust oziroma aktivno preživljanje prostega časa. Zagotovo pa je dobro, da vedo, kje se v okolici lahko tudi kaj dobrega poje.

Potem pa mi je prišlo na uho, da je novi – no, nedavno obnovljeni – Aparthotel Triglav v Stari Fužini dobil tudi novo restavracijsko zgodbo. Restaurant Triglav Bohinj naj bi se po novem ponašala z okusno hrano in lepim razgledom. In sem sedla v avto ter se odpravila na kosilo v Bohinj. Petek, nič kaj spodbudno vreme, na zadnjem klancu v smeri avtoceste z Bleda je dvema turistoma »preminil« njun arhivski kombi, predelan v avtodom, in povzročil prometni kolaps na Bledu, zastoj pa skoraj do Bohinjske Bele. Na srečo se je za vse, ki smo se peljali v nasprotni smeri, kolona za Bled začela šele na Bledu, do Bohinja pa tokrat cesta ni bila preveč prometna.

Potem pa me pri vratih restavracije pričaka nihče drug kot Damir Salkić. Le kaj počne tu eden boljših blejskih sommelierjev, sem se najprej vprašala. Nazadnje sem ga videla še v vsej delovni vnemi v Hotelu Triglav Bled. Odgovor se je ponujal kar sam: piše novo zgodbo, je novi najemnik omenjene bohinjske restavracije. Ta je sestavni del aparthotela le toliko, kar imajo gostje v nočitev vključen zajtrk v njej, sicer pa gre za popolnoma ločeni zgodbi, razloži. Seveda se v restavraciji Restaurant Triglav Bohinj lahko na kosilu ustavi kdorkoli, lahko pa pojeste tudi kaj iz a la carte ponudbe. Glavna kuhalnica pa je Luka Zagorc, fant, ki smo ga ravno tako srečali v zgoraj omenjenem blejskem hotelu.

(Nadaljevanje naslednjič)