Z brniškega letališča so od četrtka do nedelje osemkrat odleteli v pomoč planincem, ki so se poškodovali v gorenjskih gorah. / Foto: arhiv GG

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika

Za gorenjskimi gorskimi reševalci je izredno pester konec tedna, ki se je zaradi praznika začel že v četrtek. V več kot polovici reševalnih akcij je s helikopterjem sodelovala tudi dežurna ekipa z Brnika.

Kranj – Gorenjski gorski reševalci so morali od četrtka do nedelje kar sedemnajstkrat pomagati planincem in drugim obiskovalcem gora, ki so se zaradi različnih vzrokov znašli v težavah. V osmih primerih je po poškodovane s helikopterjem Slovenske vojske odletela dežurna ekipa gorskih reševalcev na Brniku. S Policijske uprave Kranj so zato opozorili, da v gorah ne smemo zanemariti tveganj, ki se pojavljajo skoraj povsod. »Oprema, zdravje, pripravljenost in načrt ture so tisto, kar tveganje lahko nekoliko zmanjša, ga pa ne more odpraviti. Od vsakega posameznika je odvisno, v katero smer se bo tura prevesila,« so sporočili in poudarili, da so zlasti brezpotja lahko smrtno nevarna.

Več jih je zašlo s poti

V četrtek popoldne je planinec na območju planine Prevala pogrešil ženo, ki je skrenila s poti. Radovljiški in tržiški gorski reševalci so jo nepoškodovano našli na območju Begunjščice in jo usmerili proti dolini. Isto popoldne so bohinjski gorski reševalci in njihovi kolegi, ki so dežurali na brniškem letališču, pomagali planincu, ki si je pri koči Planika pod Triglavom poškodoval nogo. Prenesli so ga do mesta, kjer je vidljivost omogočala letenje helikopterja, s katerim so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico.

V petek so kamniški gorski reševalci z Gabrske peči v dolino varno spravili tuja planinca, ki sta se zaplezala na poti na Veliko planino. Pozno popoldan sta pri sestopu z Begunjščice preko Prevale proti Ljubelju s poti zašla še dva planinca. Pri tem je planinka zdrsnila in se poškodovala. Kasneje se je poškodoval še mimoidoči planinec, ki ji je želel pomagati. Tržiški gorski reševalci so se do poškodovane planinke spustili s pomočjo vrvne tehnike in jo na kraju oskrbeli. Poskrbeli so tudi za drugega poškodovanega planinca. Planinko so v dolino prepeljali s helikopterjem, planinca pa pospremili. Na Tominškovi poti na Triglav pa si je v večernih urah planinec poškodoval nogo. Pomagali so mu gorski reševalci iz Mojstrane in ga pospremili v dolino.

Poškodbe nog, slabost, ureznina ...

V soboto zjutraj je v alpinistični smeri v Tamarju padel alpinist. Posredovali so gorski reševalci GRS Rateče in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika, ki so hudo poškodovanega alpinista na kraju oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. V dopoldanskih urah je v Koči na Planini pri Jezeru osebo obšla slabost. Zanjo so poskrbeli bohinjski gorski reševalci in dežurna ekipa na Brniku, nazadnje so jo s helikopterjem odpeljali v bolnišnico na Jesenicah. Popoldan se je na markirani poti z Mlinarskega sedla na območju Jezerskega pri padcu poškodoval planinec, ki ni mogel nadaljevati sestopa, zato so ga v bolnišnico prepeljali s helikopterjem Slovenske vojske.

Kamniški gorski reševalci so v soboto dvakrat krenili na Veliko planino. Najprej si je tam otrok poškodoval koleno. Po začetni oskrbi so ga reševalci z gondolo in nato z vozilom prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela ekipa nujne medicinske pomoči. Popoldan pa se je v Mačkinem kotu na Veliki planini izgubila družina. Kamniški gorski reševalci so jo našli in jo z vozilom odpeljali do izhodiščne točke. V bližini Planinske koče na planini Voje se je isto popoldne pri padcu poškodoval gorski kolesar. Na kraju so ga oskrbeli bohinjski gorski reševalci, ga prepeljali v dolino, od koder so ga reševalci odpeljali v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo zjutraj si je na Kamniškem sedlu oseba poškodovala nogo. Posredovali so kamniški gorski reševalci in posadka vojaškega helikopterja, ki jo je prepeljala v dolino. Kmalu zatem so gorski reševalci iz Mojstrane v Mežaklji rešili zaplezanega plezalca in ga pospremili v dolino. Približno uro kasneje je med sestopom s Triglava pri Konjskem prevalu planinca obšla slabost. Reševalci GRS Mojstrana so za pomoč zaprosili helikopter Slovenske vojske z ekipo gorske reševalne službe na Brniku, ti so poleteli po obolelega in ga prepeljali v jeseniško bolnišnico. Popoldne se je v Koči pri sedmerih Triglavskih jezerih tuja planinka vrezala z nožem v roko. Tudi ponjo je na zaprosilo gorskih reševalcev iz Bohinja s helikopterjem poletela dežurna ekipa z Brnika in jo prepeljala v jeseniško bolnišnico. Prav tako v nedeljo popoldne sta se na območju Vitranca izgubili dve planinki. Gorski reševalci iz Kranjske Gore so ju poiskali in ju nepoškodovani pospremili v dolino. Na poti s Krnice je isto popoldne padla tudi gorska kolesarka in si poškodovala nogo. Reševalci GRS Kranjska Gora so odšli ponjo, jo prenesli do ceste, kjer so jo predali reševalcem.