Jogurtova pita z malinami

Jogurtova pita z malinami je osvežilna sladica, kombinacija krhkega testa, osvežilne jogurtove kreme in sladkih malin.

Za pripravo jogurtove pite z malinami potrebujemo: za testo: 250 g moke, 50 g sladkorja, 140 g masla, 3 rumenjake, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, pol bio limone, ščep soli; za nadev: 500 g grškega jogurta, 250 g tekočega jogurta, 3 beljake, 2 vaniljeva sladkorja, 120 g sladkorja, pol bio limone, 60 g ostre moke, 200 g malin.

Za testo v skledi zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek, lupinico polovice limone in ščep soli. Dodamo na kocke narezano maslo in ga z rokami zdrobimo med moko. Primešamo še rumenjake in vse skupaj zgnetemo v testo. Tretjino testa zavijemo v folijo ter ga postavimo v zamrzovalnik. Preostali del testa postavimo v hladilnik za pol ure.

Priprava kreme: Beljake stepemo v čvrst sneg. V posodi skupaj zmešamo grški jogurt, tekoči jogurt, vaniljev sladkor, sladkor, lupinico polovice limone in ostro moko. Nazadnje ročno vmešamo še sneg beljakov.

Sestavljanje pite: Okrogel pekač (premer naj bo okrog 24 cm) namastimo z maslom ali obložimo s peki papirjem. Testo iz hladilnika razporedimo na dno in ob rob pekača. Testa ni treba valjčkati, le pritisnemo ga ob pekač. Pri tem si lahko pomagamo s kozarcem, ki ima ravno dno. Na testo vlijemo pripravljeno jogurtovo kremo in nanjo razporedimo maline. Na jogurtovo kremo naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 170 °C 30 minut. Ohlajeni piti odstranimo tortni obod in jo narežemo.

Nasvet: Pito pečemo v tortnem pekaču, lahko pa jo pripravimo tudi v kvadratnem pekaču in jo narežemo na kocke. Če nimamo na voljo svežih malin, uporabimo zamrznjene.