Lahko poletno kosilo

Lahko bi rekli, da so bučke ena tistih hvaležnih zelenjadnic, ki dobro rodijo skoraj vsako leto, so nezahtevne za vzgojo, hitro rastejo in so enostavne za skladiščenje ter pripravo. Prav zato se jih marsikdo lahko že prenaje in naveliča. Dokaz, da še zdaleč niso dolgočasne, sta spodnja dva recepta, v katerih jih uporabimo za pripravo lahkega poletnega obroka, ki mu za popestritev dodamo file lososa.

Za pripravo špagetov z lososom potrebujemo: 500 g polnozrnatih špagetov, 1 večjo bučko, 5 strokov česna, 1 večji file lososa, 5 žlic olivnega olja.

Špagete skuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Česen nasekljamo, bučko narežemo na tanke trakove. Lososa operemo pod toplo vodo, ga osušimo in ga na rahlo posolimo. Ponev segrejemo ter na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo lososov file. Pečen file odložimo na krožnik ter ga pokrijemo. V ponev prilijemo 4 žlice olja. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo še narezano bučko. Vse skupaj na hitro popečemo. Nato primešamo skuhane špagete in pražimo še minuto, da se vse sestavine povežejo. Tako pripravljene testenine serviramo na krožnike ter jih obložimo z rezinami pečenega lososa.

Za pripravo lososa na ajdovi kaši potrebujmo: 4 fileje lososa, 300 g ajdove kaše, 1 bučko, 1 rumeno papriko, sol, 2 žlici olivnega olja.

V osoljeni vodi skuhamo ajdovo kašo. Zelenjavo operemo ter jo narežemo na trakove. Ponev segrejemo ter na njej na hitro popečemo zelenjavo. Dodamo še skuhano ajdovo kašo in skupaj pražimo še minuto. Fileje lososa operemo, osušimo ter posolimo z obeh strani. Ponev dobro segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo fileje lososa s kožo navzdol (koža se dotika ponve). Pečemo dve minuti, nato obrnemo in pečemo še dve do tri minute na drugi strani. Pečene fileje položimo na krožnik, pokrijemo in pustimo stati pet minut. Na krožnike nato serviramo ajdovo kašo in nanjo položimo pečene fileje lososa.