Andrej Žvanut

Mesni rokenrol

Letos avgusta 7 Burger iz Kamnika praznuje peti rojstni dan. Odločili so se, da petletniku nazdravijo javno: na svojem dvorišču so organizirali veliko rokovsko zabavo. Nastopila je tudi prepoznavna slovenska rokovska skupina San Di Ego.

Andrej in Mojca Žvanut sta tista, ki se podpisujeta pod 7 Burger, Andrej pa je glavni »krivec« za okusne burgerje. Ne izhaja iz kulinaričnih vrst, njegova glavna dejavnost je ozvočenje, a do kreiranja burgerjev goji posebno strast. In če temu dodamo še talent, ki mu ga očitno ne manjka, pa pozitivno trmo – saj ko se neke stvari loti, jo zelo natančno razišče, potem ni čudno, da je bila rojstnodnevna zabava 7 Burgerja dobro obiskana.

Pravi, da sodelujejo tudi s slovenskimi malimi pivovarji, posebno vez pa gojijo z domačo Maister Brewery, kjer so zvarili pivo, prav za k njihovim burgerjem.

»V redni ponudbi imamo sedem burgerjev, ob posebnih priložnostih – kot je ta – pa pripravimo tudi kakšno specialiteto, kjer pa si damo duška z raznimi sestavinami. Tokrat je to Hellraiser,« razlaga Andrej. Namreč, pri njih dobijo burgerji imena po znanih grozljivkah, trilerjih, iz sveta legendarnih metal bendov. In Hellraiser je naslov trilerja, ki so ga v slovenščino prevedli z Gospodar pekla. V njem najdemo vrhunsko meso angus, pečeno na njihovih žarih, dimljene čilije in seveda posebno omako, ki je pri burgerjih vedno pomembna. Obiskovalci zabave pa so lahko poskusili še enega novinca: Madbringer – tako se je imenoval drugi studijski album slovenske težkometalske skupine Pomaranča. Tu pa so vrhunskemu mesu delali družbo praženi jurčki in prav posebna omaka.

7 Burger je bil del prvega vala odprtij tovrstnih lokalov pri nas. V Ljubljani se je sicer odprl lokal z burgerji, 7 Burger v Kamniku so odprli mesec dni kasneje. Po pol leta, letu dni pa je začelo število tovrstnih lokalov naraščati.

Ljudje najbolj poznajo njihov osnovni 7 Burger. »Je tudi najbolj dodelan, najbolj predstavlja nas – vse, kar delamo,« meni Andrej. Vedno pa se v receptih za dober burger najdejo male skrivnosti mojstrov, a pri njih je zelo pomembno, da je vrhunsko meso pečeno na pravih žarih, Andrej pa stavi tudi na harmonijo okusov; da se na koncu vse sestavine med seboj povežejo v celoto.

In če se vrnemo k zabavi: večerni del rojstnodnevne rok »fešte« so dopolnili še nastopi dveh predskupin, dolenjskih DeBeat ter Moravčanov Mates, višek pa je bil zagotovo nastop znanih San Di Ego. A že takoj ko so na oder prišli DeBeat, smo vedeli, da se Kamničanom obeta glasbeni dogodek za sladokusce. Prišli pa niso samo domačini, slavje je privabilo ljubitelje roka, mesnih dobrot in piva tudi z drugih krajev Slovenije.