Pogled iz zraka na sloviti hotel Marina Bay Sands v Singapurju, kjer je bila razglasitev petdesetih najboljših restavracij na svetu. / Foto: Wikipedija

Petdeset najboljših

Slovita lista The World's 50 Best Restaurants – petdeset najboljših restavracij na svetu – je tudi letos razglasila svoj izbor. Zmagala je restavracija Mirazur, ki jo v Mentonu na Azurni obali vodi v Argentini rojeni kuharski šef Mauro Colagreco …

Tridesetletna vojna

Razglasitev je bila v prestižnem hotelu Marina Bay Sands v Singapurju. Letos so tekmovalni seznam s sto restavracij razširili na sto dvajset in tako se je nanj (zasluženo) uvrstilo nekaj tistih, ki se jim je ta izbor prejšnja leta vedno nekako izmuznil. Akademija 50 Best je že pred glasovanjem s seznama izločila vse dosedanje zmagovalce in tako zagotovila, da se ne bi na vrhu spet izmenjali Osteria Francescana in Celler de Can Roca. Na seznamu so zdaj naslednje restavracije: 1. Mirazur, Menton, Francija; 2. Noma, Kopenhagen, Danska; 3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija; 4. Gaggan, Bangkok, Tajska; 5. Geranium, Kopenhagen, Danska; 6. Central, Lima, Peru; 7. Mugaritz, San Sebastian, Španija; 8. Arpege, Pariz, Francija; 9. Disfrutar, Barcelona, Španija; 10. Maido, Lima, Peru; 11. Den, Tokio, Japonska; 12. Pujol, Mexico City, Mehika; 13. White Rabbit, Moskva, Rusija; 14. Azurmendi, Larrabetzu, Španija; 15. Septime, Pariz, Francija; 16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz, Francija; 17. Steirereck, Dunaj, Avstrija; 8. Odette, Singapur; 19. Twins Garden, Moskva, Rusija; 20. Tickets, Barcelona, Španija; 21. Frantzén, Stockholm, Švedska; 22. Narisawa, Tokio, Japonska; 23. Cosme, New York, ZDA; 24. Quintonil, Mexico City, Mehika; 25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Pariz, Francija; 26. Boragó, Santiago, Čile; 27. The Clove Club, London, Velika Britanija; 28. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, ZDA; 29. Piazza Duomo, Alba, Italija; 30. Elkano, Getaria, Španija; 31. Le Calandre, Rubano, Italija; 32. Nerua, Bilbao, Španija; 33. Lyle’s, London, Velika Britanija; 34. Don Julio, Buenos Aires, Argentina; 35. Atelier Crenn, San Francisco, ZDA; 36. Le Bernardin, New York, ZDA; 37. Alinea, Chicago, ZDA; 38. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija; 39. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brazilija; 40. Restaurant Tim Raue, Berlin, Nemčija; 41. The Chairman, Hong Kong; 42. Belcanto, Lizbona, Portugalska; 43. Hof Van Cleve, Kruis­houtem, Belgija; 44. The Test Kitchen, Cape Town, Republika Južna Afrika; 45. Sühring, Bangkok, Tajska; 46. De Librije, Zwolle, Nizozemska; 47. Benu, San Francisco, ZDA; 48. Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj, Kitajska; 49. Leo, Bogota, Kolumbija; 50. Schauenstein Schloss, Fürstenau, Švica. Brati seznam sam po sebi je precej dolgočasno, bolj bi uživali, če bi vsaj katero od teh restavracij osebno preizkusili. Najbližja možnost je seveda Hiša Franko, ki jo v Kobaridu s partnerjem Valterjem Kramarjem vodi Ana Roš in je letos z lanskega 48. napredovala na 38. mesto … (Vir: Kaja Sajovic, MMC RTV SLO)

Elton John proti Putinu

»Liberalna ideja je postala zastarela. Prišla je v konflikt z interesi večine prebivalstva. Tradicionalne vrednote so stabilnejše in za milijone ljudi pomembnejše od liberalnih idej.« To je le ena od trditev, ki jih je v nedavnem intervjuju za Financial Times izrekel ruski predsednik. Razložil je tudi svoje nasprotovanje skupnosti LGBTQ. »Nikogar ne želim žaliti. Obtoženi smo bili homofobije, toda z LGBT nimamo nikakršnih težav. Naj živijo, kot želijo … Naj bodo vsi srečni, s tem nimamo težav. Toda to ne sme zasenčiti kulture, tradicije in tradicionalnih družinskih vrednot milijonov ljudi, ki sestavljajo temelj prebivalstva.« Na Putinove trditve se je odzval tudi stari roker Elton John. »Dragi predsednik Putin, branje vašega nedavnega intervjuja za Financial Times me je zelo razburilo. Nikakor se ne strinjam z vašim mnenjem, da je uveljavljanje politik, ki si prizadevajo za multikulturnost in spolno raznolikost, v sodobni družbi zastarelo … V vaših komentarjih vidim dvoličnost. Pravite, da si želite, da so pripadniki skupnosti LGBT srečni in da s tem nimate težav, hkrati pa je bil film Rocketman v Rusiji deležen stroge cenzure z odstranitvijo vseh referenc na mojo 25-letno zvezo z Davidom, ki je vir moje sreče in s katerim sva vzgojila dva čudovita sinova.« Angleški glasbenik, o katerem je bil posnet film Rocketman, ki se trenutno predvaja v kinematografih po svetu, se je s svojim partnerjem Davidom Furnishom spoznal leta 1993, poročil pa leta 2014.

Tusk proti Putinu

V gornji debati se je oglasil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. »Kdor koli trdi, da je liberalna demokracija zastarela, trdi tudi, da so svoboščine zastarele, da je vladavina prava zastarela in da so zastarele človekove pravice. Čeprav se včasih zdijo učinkoviti, se meni zdijo zastareli avtoritarnost, kult osebnosti in vladavina oligarhov …« Tako. Zdaj pa naj vsak sam presodi, kdo ima bolj prav.