Don Juan iz Seville

Trije lističi si predstavljajo, da bodo od jutra do mraka obleteli Sevillo. Na avtobusu »hop on, hop off« ugotovijo, da je to stran vržena ura, ker so napovedane znamenitosti oddaljene, in bi jih res zaznali, če bi bile oči premična periskopa, ki bi lahko gledale tudi za vogal. Zato med vožnjo na zemljevidu označijo, kaj bodo obredli peš. Sonce pripeka zelo radodarno, 35 °C se blešči ponekod na izveskih. Zato izkoristijo veličasten hlad največje gotske katedrale v Evropi, zidati so jo začeli 1403, kjer se vse blešči od zlata in neprecenljivih kipov in slik. En zelo športen listič se povzpne celo v vrh Giralde, zvonika, v katerem pozvanja 27 zvonov, ulitih med leti 1438 do 1998. Z njegove terase je veličasten pogled na mesto. Vrh zvonika krasi štiri metre dolga ženska figura, Girardillo, ki oblečena v tuniko in s palmovo vejo v rokah predstavlja Vero ter se vrti z vetrom. V notranjosti cerkve je tudi grob Krištofa Kolumba, katerega posmrtne ostanke so 1898 pripeljali s Kube. Na visokem bronastem podstavku štirje možati moški nosijo bronasto krsto in predstavljajo štiri kraljestva – Leon, Kastiljo, Aragon in Navarro. Kraljevska kapela je posvečena Ferdinandu I, ki je 1248 pregnal Mavre.

V četrti La Macarena se lističi ohlajajo z aromatičnim mojitom. V antikvariatu nasproti je v izložbi nekaj oguljenih ponatisov avtorjev – velikanov 15. in 16. stoletja. Tirso de Molina … En listič pripoveduje o seviljskem Don Juanu, legendarnem ljubimcu in lomilcu ženskih src, pokvarjencu, prevarantu, morilcu, o katerem se zdi, da zmore vse grdobije tega sveta.

Razvratni Don Juan zapeljuje mlado Ano, a njen oče Gonzalo de Ulloa njegove namere spregleda in mu grozi, da tega ne bo dopustil. Don Juan ga zato ubije, umor podtakne Aninemu zaročencu ter zbeži iz Seville. Ko se čez čas vrne, naleti na nagrobnik Aninega očeta in ga povabi na večerjo. Kamniti gost res pride na večerjo in povabi Juana, naj mu vrne obisk. Ko Juan pride h kamnitemu gostu, ga ta zvleče v pekel, ne da bi mu dal možnost, da se za svoja dejanja pokesa. Drama Tirsa de Moline je izšla 1630, Juanova zgodba pa je doživela množico priredb, od katerih je najbolj znana Molierova …

Prepišni mali trg vabi na večerjo. Mesojeda lističa se lotita paelle, tretji uživa v zelenjavi …

Alboronía iz Carmone

Za 4 osebe potrebujemo: 4 jajčevce, pol kg buče, 1 majhno bučko (cukin), pol kg paradižnika, 1 veliko čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko sladke paprike, 1 žlico kisa, deviško oljčno olje, sol in poper.

Jajčevce in bučo olupimo in zrežemo na kocke, na oljčnem olju dušimo 10–15 minut. Potegnemo z ognja.

Cukin z lupino zrežemo na kocke, čebulo in česen sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo česen, čebulo in cukin ter dušimo, dokler čebula ni zlato rjava. Posodo potegnemo z ognja in dodamo papriko, kis in poper. Dobro premešamo in pridamo olupljen in razpeščičen paradižnik. Cmarimo pet minut. Na koncu stresemo v posodo še bučo in jajčevce, solimo in na zvišani temperaturi dušimo še 5–8 minut.

Sočna zelenjava se poda k vsemu, kar se mesenega speče na žaru.

Pa dober tek.