Pečen brancin s sladkim krompirjem

Glede na vse pozitivne učinke, ki jih imajo ribe na naše zdravje, se na našem jedilniku pojavljajo premalokrat. Veliko jih meni, da je njihova priprava zapletena, vendar v resnici to ne drži. Če jih pripravimo v kombinaciji s sladkim krompirjem, bomo dobili izvrstno lahko in gurmansko poletno kosilo.

Za pripravo brancina s sladkim krompirjem potrebujemo: brancina, sladek krompir, 1 bio limono, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, olivno olje, sol, rožmarin.

Limono operemo pod vročo vodo in jo narežemo na tanka kolesa. Česen in peteršilj na drobno sesekljamo ter zalijemo z olivnim oljem, da dobimo gladko tržaško omako. Brancina očistimo in dobro speremo pod vročo vodo ter ga osušimo. Ribo na eni strani večkrat zarežemo. Posolimo v notranjosti in po koži. Natremo ga z rožmarinom in tržaško omako. V notranjost položimo tudi rezine limone. Brancina položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pokapamo z žlico olivnega olja. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, in pečemo 20 minut. Pečeno ribo vzamemo iz pečice, jo prekrijemo s tržaško omako in postrežemo s sladkim krompirjem. Zraven ponudimo tudi rezino limone.

Priprava sladkega krompirja: Krompir opremo in ga narežemo na manjše rezine. Pekač premažemo z žlico olivnega olja ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pečemo v pečici na 200 stopinjah Celzija približno 30 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča. Ko je krompir pečen, ga malce posolimo in postrežemo.

Nasvet: Količina rib in krompirja je odvisna od števila oseb. Načeloma je za eno osebo dovolj en srednje velik brancin in toliko sladkega krompirja, kot običajno pojemo klasičnega. Čas peke je odvisen tudi od velikosti rib.