Grah, grahova krema in strjenka, žele, kozja skuta, orehi in za piko na i materina dušica

Pozdrav s travnika na krožniku

Bohinj je med 24. majem in 9. junijem gostil že 13. Mednarodni festival alpskega cvetja. Del festivala je bila tudi posebna kulinarična izkušnja, v kateri se je cvetlična aromatičnost prepletala s tradicionalnimi okusi. Preprosto povedano: kar je bilo cvetja na krožnikih, je bilo užitno. Pri Jožetu Godcu (Penzion in gostilna Resje) na Nemškem Rovtu je bil cvetlični meni na krožnikih prava zmes užitka, okusov in ugodja v ustih. Pri izboru cvetličnega pozdrava s travnika na krožnikih pa je vse bolj priljubljenemu gorenjskemu kuharskemu mojstru Godcu pomagala Monika Golja. Tako smo se nekateri prvič na tak način srečali z materino dušico, akacijevim cvetom, v juhi okušali lipove liste in okusen plevel regačico, jedli njoke s trpotčevimi ocvirki ... Kdo bi si mislil, da šipkov cvet s kapljico akacijevega medu in postrvjo strjenko tako navduši brbončice, da jim ostane v spominu še ves teden? Postavitev krožnika pa je bila ena najlepših, kar smo jih videli v zadnjem času. Celo preprosti ocvrti bezgovi cvetovi kot glavna sestavina sladice so nas v kombinaciji z drugimi komponentami na krožniku tako navdušili, da smo pomislili, da ni čudno, da obstaja rek, da gre ljubezen skozi želodec.