Skutna torta z jagodami

Pa je le prišlo lepše vreme in z njim višje temperature. Ob takem času nam paše kaj bolj lahkega ter osvežujočega in v takem primeru je skutna torta z jagodami idealna izbira.

Za pripravo skutne torte z jagodami potrebujemo: za bisvkit: 2 žlici moke, 1 žlico kakava, 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli. Za skutno kremo: 300 g pasirane skute, 300 g nepasirane skute, 250 g grškega jogurta, 3 dl sladke smetane, sok pol limone, 1 žlico ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici sladkorja, jagode. Dodatne potrebne sestavine: 1 dl mleka, 2 žlici ruma, 1 žlica sadne marmelade, sveže jagode.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo kakav, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo sladkor in stepemo v trd sneg. Nato pri nižji hitrosti k beljakom dodajamo rumenjake. Nazadnje vmešamo še mešanico moke in kakava. Moko dodajamo postopoma, mešamo pa samo z lopatico ali z ročno metlico. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut. Čas peke je odvisen od višine biskvita in pečice. Če je biskvit dovolj pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Pečen biskvit prerežemo čez polovico in ohladimo.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi skupaj zmešamo obe skuti, jogurt, vaniljev sladkor, sladkor, sok limone in rum. Mešamo toliko časa, da se sladkor povsem raztopi in vmeša v kremo. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Premažemo z 1 žlico marmelade. Jagode narežemo na rezine ter z njimi obložimo tortni obod. Na biskvit nadevamo skutno kremo ter jo poravnamo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se povsem ohladi. Nato ji previdno odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo z jagodami.