San Gimignano

Najboljši sladoled

Toskana in otok Elba (1)

Naročniki in bralci časopisa Gorenjski glas so s Potovalno agencijo Alpetour obiskali Italijo, in sicer zanimivo mestece San Gimignano, srednjeveško Sieno, pokukali so v Napoleonovo vilo na Elbi in poskušali ujeti utrip otoka, na poti domov pa so se ustavili še v Firencah, prestolnici umetnosti, muzejev in zibelki renesanse. Na poti jih je spremljala Vesna Ažman, turistična vodnica, ki jim je tridnevno raziskovanje obogatila z razlagami in odgovori na vprašanja, tudi tista, najbolj radovedna.

Prva postaja je bilo simpatično mestece San Gimignano, kje so se sprehodili po ozkih uličicah, med stolpi in po trgih, ki jih obkrožajo mestne palače in cerkve. Nekaj prostega časa je večina izkoristila za okušanje domačega sladoleda iz slaščičarne Gelateria Dondoli na trgu Piazza della Cisterna. Njihov sladoled poznajo tako rekoč po vsem svetu, saj se ponaša s kar nekaj zmagovalnimi nazivi na svetovnem nivoju. Privabljata tako okus kot izvirnost okusov. Nekatere so pritegnili tudi muzeji, posvečeni mučenju in mučilnim napravam; in v San Gimignanu so si lahko ogledali dva. Bili pa so tudi taki, ki so uživali na soncu in ob izjemnem razgledu na pokrajino pod mestom, ki potrjuje opevano sliko Toskane.

Pot smo potem nadaljevali do očarljive srednjeveške Siene, za katero je znano, da je nenehno tekmovala s Firencami. Mesto ima svoje srce na krožnem trgu Piazzi del Campo, prizorišču dirke palio, najstarejše konjske dirke v Italiji, kjer tekmovalci jahajo brez sedel in je najznamenitejša mestna prireditev. Izstopa tudi mogočen stolp Mangia z mestno hišo, ne moremo mimo katedral in ponovno številnih palač.

Prvi dan je minil, kot bi mignil. (Se nadaljuje)