Na Festivalu kranjske klobase se je predstavilo trinajst certificiranih proizvajalcev.

Festival kranjske klobase

Na dogodku ob Zbiljskem jezeru so obiskovalci lahko pokusili kranjske klobase trinajstih certificiranih proizvajalcev. Od prodanih degustacijskih kuponov so zbrali več kot osemsto evrov, ki jih bo dobilo Prostovoljno gasilsko društvo Zbilje.

Zbilje – Kranjska klobasa je eden najbolj znanih in prepoznavnih slovenskih kulinaričnih izdelkov. V Medvodah jo želijo približati širši množici, zato so v Javnem zavodu Sotočje Medvode drugo leto zapored organizirali festival, ki so ga poimenovali Festival kranjske klobase. Potekal je v soboto ob Zbiljskem jezeru, glavna zvezda pa je bila seveda kranjska klobasa.

Gre za dogodek, ki ni povezan z ocenjevanjem kranjskih klobas, ki je vrsto let potekalo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori. Ocenjevanja ni več, je pa zato festival. »Gre za nov dogodek, postavljen na nove temelje. Letos je na prostem, kakor bi moralo biti že lani, a zaradi slabega vremena to ni bilo mogoče. Nad odzivom smo zelo zadovoljni. Kranjska klobasa je ljudem všeč in radi jo jedo v vseh letnih časih. Predstavlja se 13 od 14 certificiranih proizvajalcev kranjske klobase, poleg tega imamo še sladko stojnico Gostilne Legastja in posebno stojnico BBQ društva Slovenije, na kateri strežejo dve jedi iz kranjske klobase. Njihova stojnica se navezuje na dogodek Wild West Fest, ki bo ob Zbiljskem jezeru sredi avgusta. Predstavljajo se z ameriško verzijo enolončnice s kranjsko klobaso in hot dogom s kranjsko klobaso,« je povedal Jure Galičič iz Javnega zavoda Sotočje Medvode. Organizatorji želijo festival vsako leto nadgrajevati. Letos jim je uspelo. »Povezali smo se z Godbo Medvode in v sklopu dogodka organizirali srečanje godb, zvečer pa je za dinamične ritme poskrbela še glasbena skupina Kokr Joe Band,« pojasni Galičič.

Degustacijska porcija kra­n­jske klobase je stala en evro, izkupiček pa je šel v dobrodelne namene. Zbrali so 829 evrov, tokrat za PGD Zbilje. Obiskovalci so kranjske klobase le degustirali, ne ocenjevali. »Tako bo ostalo tudi v prihodnje. Kranjska klobasa je kranjska klobasa. Nekomu je bolj všeč od enega proizvajalca, drugemu od drugega. Vse so najboljše,« je še dejal Galičič.