Priznanja za kakovost mesa in mesnih izdelkov

Kranj – Na Pomurskem sejmu so v okviru priprav na 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni že začeli ocenjevati prehranske izdelke. Uvod v ocenjevanja je bilo mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov, ki je 15. maja potekalo na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete. Trinajst podjetij iz Slovenije in Avstrije je na ocenjevanje dalo 68 izdelkov, strokovna komisija pod vodstvom dr. Lee Demšar pa je izmed njih izbrala najboljše, za katere bodo njihovi izdelovalci prejeli priznanja na sejmu. Med nagrajenimi so tudi izdelki, ki so jih izdelali v podjetjih s sedežem na širšem gorenjskem območju. Podjetje Meso Kamnik bo prejelo pet zlatih medalj in dve srebrni, podjetje Nimrod iz Škofje Loke šest zlatih medalj, Rival trade iz Trzina pa eno srebrno medaljo. Najvišje priznanje, naziv šampion kakovosti, bo za šest izdelkov prejela Perutnina Ptuj, ki bo poleg tega dobila tudi priznanje za tržno ponudbo mesa.

Do začetka sejma bo še šest ocenjevanj: od 4. do 7. junija ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, 12. junija ocenjevanje mesnih izdelkov, 18. junija ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, od 15. do 18. julija odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in ocenjevanje bio vin, 6. avgusta ocenjevanje medu ter 22. in 23. avgusta še mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.