Najvišje priznanje, znak kakovosti, so prejeli tudi trije gorenjski sadjarji: Janko Jeglič, ... / Foto: Gorazd Kavčič

Osem kmetij prejelo znak kakovosti

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejelo tudi osem kmetij s širšega gorenjskega območja.

Kmetije iz Slovenije in iz zamejstva so dale na ocenjevanje 1096 izdelkov.

Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju so v nedeljo zaprli tridnevno razstavo kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij, v okviru katere so strokovne komisije ocenile več kot tisoč izdelkov, ki so jih na ocenjevanje dale kmetije iz Slovenije in tudi iz zamejstva. Med razstavo so kmetom in kmeticam podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja za krušne, mesne in mlečne izdelke, žgane pijače, sokove, suho sadje, marmelade, vino, sadjevce, kis, olje, med, konzervirane vrtnine in druge konzervirane pridelke ter čaje, vrhunec prireditve pa je bila podelitev znakov kakovosti za izdelke, ki so na razstavi tri leta zapored prejeli zlato priznanje. S širšega gorenjskega območja so znak kakovosti prejeli Aleš Jerala iz Podbrezij za jabolčni bezgov sok, Janez Markuta iz Čadovelj za jagodno marmelado, Marko Kuhar iz Zgornjih Dupelj za papriko v kisu, Janko Jeglič iz Podbrezij za Matijovčev jabolčni kis, Marko Dolenc iz Predoselj za Hribarjevo klobaso, Andreja Markič iz Bašlja za sir z drobnjakom, Tilka Bogataj iz Gorenje vasi za sir Janez in Bernardka Hribar iz Kališa pri Stahovici za buhteljne.

Priznanja za krušne izdelke

Ocenjevanje izdelkov je potekalo od marca dalje, tik pred odprtjem razstave so ocenili še izdelke iz žit – kruh, potico in piškote. Gorenjske kmetice in kmetje so se tudi tokrat izkazali. Cilka Pegam iz Zabrekev je prejela zlato priznanje za polbeli kruh, Anton Verlič iz Smlednika prav tako zlato za polbeli kruh ter bronasto za črni kruh, Poldka Okorn iz Spodnje Sorice zlato za rženi kruh, Jana Aljančič, Veronika Aljančič in Barbara Pogačnik, vse iz Podbrezij, zlata priznanja za podbreško potico, Ana Arh iz Mač zlato za pšenični beli kruh, Ivanka Brodar iz Radomelj zlato za hruškovo potico, srebrni za špehovko in orehovo potico ter bronasto priznanje za krof, Alenka Močnik iz Žirovskega Vrha zlato za Alenkine piškote, Bernardka Hribar iz Kališa pri Stahovici zlati priznanji za janeževe upognjence in breskvice ter srebrno za buhteljne, Matej Ržek z Gorenjega Brda zlato za orehove rogljičke, srebrno za polbeli kruh in bronasto za janeževe upognjence, Ivanka Kne iz Podbrezij srebrno za podbreško potico, Nika Jamnik z Belce bronasto za navadne kekse, Peter Benedičič iz Martinj Vrha bronasto za Mojčin kruh in Matej Štrajhar s Tučne bronasto za krof.