Beluši

Zdi se, da v zadnjih letih beluši doživljajo pravo evforijo. Nekaterim se zdijo pravi gurmanski užitek, drugim niso nič posebnega. Vendar če jih pripravimo v kombinaciji s hitro pečenim govejim zrezkom ali v jajčni omleti, verjetno ne more biti slabo?

Za pripravo govejih zrezkov z beluši potrebujemo: goveji zrezki (debeli približno 1,5 cm), sveži beluši, olivno olje, sol in poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za dva do tri dni. Pred peko meso vzamemo iz olja, jih posolimo in popramo ter pustimo stati na sobni temperaturi eno do dve uri. Ponev močno segrejemo ter v njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 1 minuto na vsaki strani. Pečeno meso prestavimo na krožnik, pokrijemo ter pustimo počivati od 5 do 10 minut. Beluše operemo ter jim odrežemo oleseneli del. V ponvi segrejemo žlico olja ter na njem popečemo beluše. Pečemo približno od 5 do 10 minut oz. dokler se ne zapečejo in nekoliko zmehčajo. Po okusu posolimo in popramo. Na krožnik serviramo najprej beluše in nanje položimo pečeno meso.

Nasvet: Ko hranimo meso v olju, lahko za marinado dodamo tudi razne začimbe, kot so npr. peteršilj, rožmarin, česen ... Vendar je meso že samo po sebi okusno in sočno, zato z začimbami nima smisla pretiravati.

Za pripravo omlete z beluši potrebujemo: 3 jajca, 3 beluše, pol paradižnika, 50 g sira, sol in poper, olivno olje.

Beluše operemo, jim odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na 3 cm dolge palčke. Popečemo jih na žlici olivnega olja. V skodelici razžvrkljamo jajca ter jih posolimo in popopramo. Na srednje močno ogret štedilnik pristavimo ponev, dodamo žlico olja ter vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Po omleti razporedimo sir, rezine paradižnika in pečene beluše. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo 5 minut, da jajca zakrknejo. Nato ponev odkrijemo in pečemo še 1 minuto.

Nasvet: Uporabimo katerikoli sir, ki se dobro raztopi. Še posebej primerna je mocarela.