Na Nočnem teku po ulicah Kranja je teklo okrog sto petdeset tekačev. / Foto: Tina Dokl

Po ulicah Kranja tekli ponoči

Z Nočnim tekom po ulicah Kranja se je v soboto zvečer začela letošnja serija Nočni tek Slovenija 2019.

Kranj – V seriji Nočni tek Slovenija 2019 je skupaj sedem tekov. Poleg Kranja so vanjo vključeni še nočni teki v Mariboru (18. maja), Celju (25. maja), Medvodah (1. junija), Velenju (28. junija), Ljubljani (14. septembra) in finale v Portorožu (12. oktobra).

Nočni tek po ulicah Kranja je potekal v organizaciji Kluba študentov Kranj. Na pet ali deset kilometrov dolgi progi (krogi po 2,5 kilometra) je skupaj teklo 143 tekačev, na pet kilometrov še štiri štafete s po dvema tekačema. Prvi se je v cilju drugič zapored veselil Kranjčan Dino Grbić (16:31), zmagovalec teka na pet kilometrov. Drugi je bil Uroš Bertoncelj (16:51) in tretji Klemen Zupanc (20:11). »Če ne bi bilo zraven Muleja, ki je tekel na deset kilometrov, danes verjetno ne bi šlo tako hitro. Nočni tek v Kranju ima svoj čar in upam, da ga bodo organizatorji pripravljali še naprej. Noge sicer danes še niso bile prave. Prejšnji teden sem tekel na Wings For Life World Run in bil absolutni zmagovalec v Sloveniji,« je povedal Dino Grbić, ki se najbolj veseli nastopa na Teku štirih mostov v Škofji Loki, kjer je tudi začel tekmovati. V ženski konkurenci sta presenetili sestri Eliza in Mirjam Gorenčič s Suhe pri Škofji Loki. Enajstletna Eliza (22:28) je bila na koncu za sekundo hitrejša od dve leti mlajše Mirjam. »Prvič sva na tem teku in presenečeni sva, da sva bili najhitrejši. Za naju je to res zanimivo doživetje,« sta dejali gorski tekačici in atletinji, članici TK Šmarnogorska naveza. Tretja je bila Mihaela Kogovšek Pečečnik (22:38).

Za točkovanje v seriji Nočni teki Slovenija 2019 je štela daljša, desetkilometrska proga. Najhitrejši je bil pričakovano Janez Mulej (33:41) pred Tadejem Grilcem (34:53) in Žanom Žepičem (35:46). Mulej je isti dan dopoldan tekel že v Ljubljani na Teku trojk na 12,5 kilometra. »Veselje do teka, do tekmovanja. Uživam,« je tekač z Blejske Dobrave odgovoril na vprašanje, kaj je razlog, da se je po Ljubljani odločil še za nastop v Kranju. Slednjega je ocenil z naslednjimi besedami: »Zadovoljen sem in presenečen nad časom, da mi je šlo tako dobro. Dobro sem pripravljen, tako da mi tudi dve tekmi v enem dnevu nista predstavljali problema. Noge niso bile težke. Za regeneracijo sem bil na sprehodu s hčerkama. To je zame pravi počitek.« Njegov glavni letošnji cilj je maraton v Berlinu. Veliko veselje smo videli pri zmagovalki v ženski konkurenci na deset kilometrov Urški Lamovec (42:53). »Na teku v Kranju sem pred leti začela svojo tekaško kariero in danes prvič dosegla takšen uspeh. Veliko sem napredovala, kar pripisujem vztrajnosti, veliki podpori domačih in vseh navijačev,« je povedala rekreativka iz Ljubljane. Druga je bila Bernarda Zvir (48:10), tretja pa Janja Mohorič (48:40).

Naslednji nočni tek iz serije Nočni teki Slovenija 2019 na Gorenjskem bo 1. junija 3. Nočni tek Medvode kot vrhunec pestrega festivala Medvode v gibanju.