Palica in podplati

Palica se je zdela čarobna in prav tako podplati. Oboje je bilo slavna značilnost ameriškega igralca, pevca in koreografa Freda Astaira. Starša sta pripotovala iz Evrope s trebuhom za kruhom. Mati je bila iz vzhodne Prusije, oče pa iz avstrijskega Linza. Visok, zelo slok plesalec s hudomušnim nasmeškom se je rodil 1899 v mestu Omaha v državi Nebraska. Plesati je začel že kot otrok skupaj s tri leta starejšo sestro Adele. Nastopala sta v kabaretih, vaudvillih in na koncertnih odrih. Ko je bil star enajst let, je že spravljal v evforijo vse generacije žensk. Adele pa se je zgodaj poročila in zaključila umetniško kariero. Ko se je prvikrat predstavil v Hollywoodu, je bilo v opazkah zapisano: »Ne zna peti, ne zna igrati, plesati pa malo zna.« Z znamenito Ginger Rodgers sta posnela deset plesnih filmov in postala eden najbolje plačanih parov v Hollywoodu. Fred je bil poosebljen ples, izjemno eleganten, sprehajalno palico je vihtel, obračal, sukal, da se je zdelo, kakor da jo vodi nevidni čarovnik. Njegovi podplati so bili »kot vražji trilček nog«, kakor je nekoč zapisal neki novinar. Vse koreografije, ki jih je odplesal, so bile njegove. Izkazal se je tudi za kamero z novimi pogledi in napotki. Poleg Ginger Rodgers so bile njegove partnerke še slovite Cid Charisse, Rita Hayworth, Leslie Caron in Audrey Hepburn. Plesal je 76 let, kar je najdaljša plesna in nadvse uspešna kariera. Po letu 1960 je zajadral predvsem v igralske vode in se izkazal tudi kot karakterni igralec. Bil je dvakrat poročen, imel je sina in hčerko. Ameriški filmski inštitut ga je med petindvajsetimi moškimi legendami filma v 20. st. uvrstil na peto mesto. Ima tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu. Umrl je v Kaliforniji, za pljučnico, star 88 let.

Znana sta njegova reka o plesu: »Ples je esperanto z vsem telesom!« in »Ples je brzojavka zemlji s prošnjo, naj odpravi težnost!«

Piščanec »Nebraska«

Za večjo družbo (8–9 oseb) potrebujemo: 2 piščanca po 1 kg, sol, poper, 3 vejice stebelne zelene, 2 veliki, grobo narezani čebuli, 2 stroka česna, 2 žlici svežega žajblja, 6 žlic ne preveč sladkega medu, 8 sladkih krompirjev, 2 žlici drobnjaka, 1 žlico sesekljanih praženih bučnih semen.

Pečico ogrejemo na 175 °C. Piščanca, ki ima sobno temperaturo, zunaj in znotraj dobro oplaknemo in osušimo s papirnato brisačko. V notranjost damo žajbelj in strok česna. Piščančja stegna povežemo s kuhinjsko vrvico.

Piščanca premažemo z medom, solimo in popramo ter ga damo v pekač. Dodamo še stebelno zeleno in čebulo. Pečemo približno pol ure. Medtem oščetkamo, operemo krompir in ga dobro prebodemo z vilicami. Dodamo k piščancu in pečemo še približno uro, dokler se krompir ne zmehča, in napravimo preskus z iglo ali vilicami in zabodemo v najdebelejši del. Če priteče prosojen sok, je piščanec pečen. Piščanca pustimo počivati 10 minut in ga narahlo ovijemo z alufolijo.

Krompir razpremo z vilicami, ga posujemo s praženimi bučnimi semeni, drobnjakom in pokapamo s preostalim medom. Piščanca razrežemo, obložimo s krompirjem in ponudimo z zeleno solato.

Pa dober tek!