Za okusno kosilo

Včasih se prileže malo spremembe na jedilniku, vendar se kdaj zgodi, da nimamo idej. Za nekoliko drugačno, a zdravo in okusno predjed predlagam juho iz sladkega krompirja, za glavno jed pa goveje polpete s porom, ki jih postrežemo z izbrano prilogo.

Za pripravo juhe iz sladkega krompirja in korenja po­trebujemo: 0,5 kg sladkega krompirja, 300 g korenja, 1 čebulo, 1 žličko sveže naribanega ingverja, 1 žličko timijana, pol žličke mlete paprike, 1 liter jušne osnove, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Korenje narežemo na kolesa. Krompir olupimo ter narežemo na manjše kose. V posodi na olivnem olju prepražimo čebulo ter dodamo korenje in narezan krompir. Vse skupaj pražimo 5 minut in nato potresemo s timijanom, rdečo papriko in ingverjem. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še od 20 do 30 minut oz. toliko časa, dokler krompir in korenje nista mehka. Na koncu vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Če juha pride pregosta, prilijemo še jušno osnovo.

Za pripravo govejih polpetov s porom potrebujemo: 0,5 kg mletega govejega mesa, 100 g pora, 2 stroka česna, 1 staro žemljo, 1 dl mleka, 1 jajce, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Žemljo narežemo na kocke ter jo prelijemo z mlekom. Por narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo in prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo por in česen. Odstavimo in pustimo stati, da se nekoliko ohladi. V posodi z vilicami razmešamo mleto meso ter ga posolimo in popopramo. Dodamo ohlajen por in česen, namočen kruh in jajce. Vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo, da se vse sestavine med sabo premešajo. Maso pustimo stati 15 minut ter nato iz nje oblikujemo polpete, ki jih nato popečemo na žlici olivnega olja.

Nasvet: Pripravimo lahko tudi več polpetov in jih shranimo v zamrzovalniku.