Jagodna torta z grškim jogurtom

Jagodna torta z grškim jogurtom je primer sveže in lahke torte, ki nam ne obteži želodca, a vseeno več kot dovolj zadovolji naše okušalne brbončice.

Za pripravo jagodne torte z grškim jogurtom potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 3 žlice moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za kremo iz grškega jogurta: 600 g grškega jogurta, 3 dl sladke smetane, 3 žlice sladkorja, 20 g instant želatine; za jagodno kremo: 300 g svežih jagod, 4 dl sladke smetane, 20 g instant želatine; za navlažitev in premaz biskvita: 1 dl sadnega kompota in 2 žlici sadne marmelade.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: grškemu jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava jagodne kreme: jagode očistimo ter jih spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika. Primešamo jim želatino. Smetano stepemo ter ji dodamo mešanico jagod in želatine. Dobro premešamo.

Sestavljanje torte: okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Najprej nadevamo jogurtovo kremo in nato še jagodno. Torto za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi. Nato ji previdno odstranimo tortni obod ter jo po želji okrasimo s smetano in jagodami.

Nasvet: Če imamo manj sladke jagode, v jagodno kremo po želji dodamo še kakšno žlico sladkorja.