Pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu sta tudi letos sodelovala Sabina Šegula in Peter Ribič. / Foto: osebni arhiv

Slovenske orhideje v Vatikanu

Kot edina tujca sta imela Sabina Šegula in Peter Ribič tudi letos čast, da sta sodelovala pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Vatikan – Mednarodno priznana mojstrica floristike dr. Sabina Šegula in strokovnjak na področju hortikulture Peter Ribič sta pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu sodelovala že osmo leto. A tokrat sta imela po besedah Sabine Šegula še večjo odgovornost, saj je bil projekt veliko obsežnejši kot v preteklih letih. Razvili so novo obliko podlage, pri kateri so kombinirali lončnice z rezanim cvetjem in zelenjem, za krasitev pa sta uporabila slovenske orhideje iz Prekmurja.

Z letošnjim projektom so tako po besedah Sabine Šegula dokazali, da je znanje na tem področju v Sloveniji na visoki ravni. Slovenske orhideje iz Prekmurja je darovalo podjetje Ocean Orchids, ki je na ta način zaznamovalo petnajstletnico delovanja. V Vatikan so odpeljali 150 lončkov orhidej Phalaenopsis, ki so oblikovane v obliki kaskad, in 150 lončkov dvostebelnih orhidej. Priprave so se začele že takoj po božični krasitvi oltarja v baziliki ter trga sv. Petra in balkona, kjer papež podeli svoj blagoslov vsem katolikom na svetu, pri kateri Sabina Šegula in Peter Ribič prav tako sodelujeta že od leta 2013. »Poleg načrta dekoracije je bilo treba izdelati načrt, v kakšni tehniki se bo vse skupaj izvedlo. Kaskadne orhideje Phalaenopsis, ki zdaj krasijo Berninijeve stebre, so morale ostati v lončkih, okoli njih pa je bilo treba narediti podlago iz rezanega cvetja in zelenja,« je razložila Sabina Šegula in dodala, da so za 36 tekočih metrov prav posebno izdelanih podlag po njenem načrtu poskrbeli v podjetju Smithers OASIS. »Revolucionarni produkt prvič združuje v eni podlagi lončnice, rezano cvetje in zelenje. V gobo, ki so jo ojačali z žico, so naredili primerne odprtine za lončke orhidej.«

Na rezultat sta oba s Petrom Ribičem izjemno ponosna, saj je projekt po njenih besedah dokaz njune strokovnosti in zanesljivosti. »Tokrat smo pokazali, da Slovenci zmoremo in imamo ogromno znanja. V Sloveniji pridelane orhideje so stopile ob bok cvetju, ki krasi trg pred baziliko.« Veseli jo, da so ta mogočni svetovni projekt podprla tudi slovenska podjetja, saj to dekoracijo vidi na milijone vernikov po vsem svetu.