Ustvarjalna trojica letošnje čokoladne večerje: Uroš Štefelin, Jorg Zupan in Igor Jagodic

Vsak festival si zasluži premiero

Tako so napovedali letošnjo čokoladno večerjo, ki jo je prvi dan že osmega Festivala čokolade v Radovljici gostila Vila Podvin v Mošnjah.

Tokrat je glavna kuhalnica Vile Podvin Uroš Štefelin v goste povabil dva Gorenjca: Igorja Jagodica, ki ga večina že dobro pozna in ga najdemo v kuhinji ljubljanskega Strelca, in Jorga Zupana iz ravno tako ljubljanske restavracije Atelje, ki ga še spoznavamo. Tako Štefelina kot Zupana pa trenutno lahko spremljamo tudi v vlogah žirantov oziroma sodnikov v prvi sezoni kuharskega šova Mali šef Slovenije na Pop TV.

Festival čokolade v Radovljici se je med drugim tako tudi letos začel z uvodno čokoladno večerjo, pri kateri nam že ime pove, kaj je bila glavna sestavina ali pa osnovna spremljevalka na krožnikih – čokolada, seveda.

Letos so kuharski mojstri pri jedeh morda stavili bolj na njeno diskretnost, okusi na krožnikih so bili kar močni, nekatere jedi drzne in izven vajenih okvirjev (gorenjskih) brbončic. Ampak če pripravljaš jed s čokolado, potem ti v pravzaprav že ne preostane drugega, kot da razmišljaš drugače in se lahko hitro znajdeš na poligonu kulinaričnega eksperimentiranja.

Namesto vinske spremljave so šesthodni meni čokoladne večerje kombinirali s pivi Pelicon iz Ajdovščine, in to uspešno.

Kuharski mojstri so pripravili po dve jedi, uvod pa zaupali Urošu Štefelinu. Začel je s srninim tatarjem in prahom kakavovih zrn, kasneje pa postregel še z ocvrtimi vampi, jih kombiniral s temno čokolado in jedli smo jih tudi tisti, ki vampov sicer ne jemo.

Novinec v tovrstni kombinaciji treh kuhalnic Jorg Zupan se je najprej predstavil z zelenjavno toplo predjedjo. Krožnik je vseboval kolerabo, listnati ohrovt, ho­landsko omako in belo čokolado; kasneje pa je kombiniral črno čokolado, jagnje in sipo z rahlo pikantno omako mole, ki izvira iz Mehike.

Jagodic se je pri glavnem krožniku poigral s kopunom, gosjimi jetri in čokolado ter kakavovimi zrni, pa seveda sladica je bila njegova. Tu pa je uporabil belo čokolado in pripravil ganaš iz bele čokolade, jogurta in pasijonke, ki so mu na krožniku delali družbo še sladoled iz pečene banane, lešniki, čokoladna pena in omaka iz pasijonke in banane.

Gostiteljica Marcela Klofutar pa je poskrbela za priljubljeno žrebanje, ki ga gostje na tovrstnih večerjah z veseljem čakajo, saj srečnežem naključno izžrebane številke na lističih prinašajo predvsem okusne nagrade.