Z odkritja plošče v dunajskem parku Augarten / Foto: ČZS

Na Dunaju plošča v slovenskem jeziku

V dunajskem parku so odkrili spominsko ploščo v slovenskem jeziku, ki je posvečena čebelarju Antonu Janši.

Dunaj – V torek so na Dunaju odkrili spominsko ploščo v slovenskem jeziku, ki je posvečena čebelarju Antonu Janši. Stoji v parku Augerten, pod nemško ploščo in reliefom, in poudarja Janšev slovenski izvor. Kot je ob tem poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, so si številni rodovi slovenskih čebelarjev želeli postaviti ploščo v slovenskem jeziku, posvečeno velikemu Slovencu, in to na Dunaju, kjer je Anton Janša deloval.

Zbrane sta med drugimi nagovorila predsednika parlamentov Slovenije in Avstrije Dejan Židan in Wolfgang Sobotka. Spominsko ploščo je financirala Občina Žirovnica, stoji pa na mestu, kjer je v 18. stoletju delovala čebelarska šola, oziroma v bližini cesaričinega vrta, na katerem je čebelaril Anton Janša. Prva plošča v nemškem jeziku je bila postavljena že leta 1934. Po treh letih prizadevanj Čebelarske zveze Slovenije in slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa zdaj stoji plošča v slovenskem jeziku z napisom: »Anton Janša (*1743 Breznica + 1773 Dunaj) Kranjski kmet in čebelar bil je prvi učitelj čebelarstva na čebelarski šoli Marije Terezije, ki je učil nakladno čebelarjenje in prevažanje čebel na pašo. Napisal dve čebelarski knjigi in je začetnik modernega čebelarstva. Ob praznovanju svetovnega dne čebel Čebelarska zveza Slovenije in Občina Žirovnica.«

Slovesnosti so se udeležili tudi žirovniški župan Leopold Pogačar in predstavniki Čebelarskega društva Antona Janše Breznica.