Dan slovensko-nemškega gospodarstva na Bledu / Foto: Tina Dokl

Določali bomo smer razvoja

Osrednja tema letošnjega Dneva slovensko-nemškega gospodarstva, ki ga je v sredo na IEDC Poslovni šoli Bled pripravila Slovensko-nemška gospodarska zbornica v sodelovanju z laboratorijem za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan, je bila umetna inteligenca.

Bled – Dan slovensko-nemškega gospodarstva je največji gospodarski dogodek Slovensko-nemške gospodarske zbornice, katerega namen je krepitev slovensko-nemških gospodarskih odnosov in odličnega sodelovanja na tem področju, so poudarili organizatorji. Dogodek je letos potekal pod naslovom Industrija 4.0: umetna inteligenca. Med drugim so spregovorili o vplivu umetne inteligence na poslovne procese in produktivnost v podjetjih, umetni inteligenci v slovenskih podjetjih ter raziskavah, razvoju in dobrih praksah na področju umetne inteligence v Nemčiji.

Zbrane je med drugim nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da sta Nemčija in Slovenija že dolgo zelo povezani in verjame tudi v nadaljnje dobro sodelovanje. Priložnosti za povezovanje vidi tudi na področju umetne inteligence, kjer se dogaja nesluten napredek. Zato je po njegovem treba biti proaktiven, se neprestano učiti in slediti trendom. »Drugače bomo postali zastareli, kot dinozavri, in se v tem svetu ne bomo znašli.« Ob tem je še opozoril, da Evropa nasproti hitro rastoči Kitajski, Rusiji, Indiji in tudi ZDA postaja vse počasnejša. »To nas mora skrbeti, zato je povezovanje znotraj skupnega evropskega prostora zelo pomembno.« Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je poudarila, da je Nemčija najpomembnejši gospodarski partner Slovenije, zato se ji zdi pomembno, da tudi na področju umetne inteligence, ki bo močno vplivala na gospodarstvo v bližnji prihodnosti, izmenjajo dobre prakse. Po prepričanju nemškega veleposlanika Klausa Riedla je umetna inteligenca ena najbolj obetajočih, a obenem tudi najbolj skrb vzbujajočih tehnologij. Vsekakor pa gre po njegovem mnenju za najpomembnejšo stvar, s katero se ta čas ukvarja človeštvo, tako kot sta bila ogenj in elektrika. A sedanja tehnološka revolucija se bistveno razlikuje od vseh dosedanjih, je opozoril. »Posega namreč na vsa področja človeškega življenja. Prinaša revolucijo v proizvodnjo in logistiko, a hkrati na glavo obrača trg dela, kar lahko ogrozi družbeno stabilnost.« Zato je naravna reakcija, da bi ta razvoj ustavili. »A to nikoli ni mogoče, zato je bolje slediti. Tisti, ki ne bodo vključili umetne inteligence, bodo verjetno izumrli kot dinozavri.« Tudi pri tem bi po njegovih besedah Nemčija in Slovenija lahko združili moči, saj so prav majhne države lahko vzor na področju inovacij. Dekanja IEDC Poslovne šole Bled Danica Purg pa je poudarila, da smo sredi ustvarjanja novega sveta z umetno inteligenco in kot pionirji na tem področju imamo pomembno vlogo, da določimo smer razvoja. Kljub izjemnemu tehnološkemu razvoju pa verjame, da bodo tudi v prihodnje ostali pomembni osebni stiki in se ljudje ne bomo srečevali zgolj »virtualno«.