Pražen riž s piščancem

Riž, zelenjava in piščanec, nič posebnega na prvi vtis. Vendar z dodatki nekaj enostavno dostopnih in poceni sestavin lahko naredimo povsem drugačno in okusno jed.

Za pripravo praženega riža s piščancem potrebujemo: 300 g dolgozrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 2 jajci, 1 strok česna, 1 rdečo papriko, pol skodelice brokolija, 1 korenček, 150 g kuhane koruze, 4 žlice sojine omake, 3 žlice olivnega olja, ščepec mletega ingverja, pol žličke karija, ščepec soli, 1 pest sesekljanih arašidov, limono ali limeto.

Vso zelenjavo dobro operemo. Papriko in korenje narežemo na manjše kocke, brokoli razdelimo na cvetke, česen nasekljamo. Riž skuhamo v osoljeni vodi ter ga pustimo stati v posodi, da popije vso tekočino. Piščančji file narežemo na trakove in ga osolimo. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo. Jajci razžvrkljamo. Ponev ponovno segrejemo, dodamo olje ter nanjo vlijemo jajca. Spečemo omleto, ki jo nato raztrgamo na manjše kose. Omleto dodamo k piščancu na krožnik in pokrijemo. Še zadnjič segrejemo ponev in prilijemo olje. Prepražimo česen in dodamo papriko, korenje in brokoli. Pražimo 5 minut ter potresemo z ingverjem in karijem. Nato primešamo še koruzo. Temperaturo štedilnika povečamo in v ponev k zelenjavi stresemo kuhan riž, premešamo in dodamo še piščanca in pečeno jajčno omleto. Prelijemo s sojino omako ter dobro premešamo. Serviramo na krožnike ter potresemo z arašidi. Zraven ponudimo še rezino limone ali limete.

Nasvet: Pri soljenju riža in piščanca bodimo pazljivi, saj je sojina omaka dovolj slana. Sol lahko povsem izpustimo in v ta namen dodamo malo več sojine omake. Tako jed si lahko pripravimo, ko nam pri kakšnem obroku ostane nekaj mesa in riža. Dodamo le še nekaj zelenjave, jajce in sojino omako ter vse skupaj prepražimo.