Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res je, da imamo Slovenci dovolj dobrega domačega krompirja in da ne potrebujemo raznih tujih krompirjev, vendar včasih popestritev obrokov ne škodi.

Za pripravo pečenega piščanca potrebujemo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 2 žlici olivnega olja, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, sol in poper (po okusu).

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, gorčico, mleto rdečo papriko, timijan, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo piščanca. Pečemo na srednji višini. Najprej pečemo 50 minut, nato piščanca obrnemo ter pečemo še 20 minut. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 15 minut. Razrežemo na poljubne kose ter serviramo.

Nasvet: Čas peke piščanca je odvisen od njegove velikosti. V splošnem velja, da je za 0,5 kg potrebnih od 18 do 20 minut in še dodatnih 10–15 minut za celotnega piščanca. Torej če naš piščanec tehta 1,5 kg, bo naš skupni čas pečenja približno 1 uro in 10 minut.

Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo: sladek krompir, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli.

Sladek krompir temeljito operemo in osušimo. Narežemo ga na večje krhlje. Pekač premažemo z žlico olivnega olja, nanj razporedimo krhlje krompirja in ga na rahlo posolimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 30 minut oz. dokler krompir ne postane mehek.

Nasvet: Sol lahko tudi izpustimo, pa bo krompir kljub temu polnega okusa. Sol bo le malo bolj poudarila njegov sladek okus. Tovrsten krompir lahko uživamo tudi, ko je že ohlajen.