Le pomivaj, strojček

Danes je eden nadvse priljubljenih gospodinjskih strojev zagotovo pomivalni stroj. A le malo ljudi ve, da je bil prvi patent zanj izdan že 1850. Za iznajditeljico prvega uporabnega pomivalnega stroja velja Josephine Garis Cochrane (1839–1913), ki se je rodila v današnjem Ohiu. Njen oče je bil gradbeni inženir, njen praded pa izumitelj v ladjarstvu. Josephine se je dobro poročila, bila je priljubljena tudi zaradi zabav in večerij, ki jih je prirejala. Seveda je bil takrat na mizi najboljši porcelan, a kaj, ko se je pri pomivanju prevečkrat spreminjal v črepinje. Gospodarica se je seveda jezila nad služkinjami, nekaj časa sama pomivala posodo, a je to navado opustila in nekoč dejala: »Če nihče ne mara izumiti pomivalnega stroja, bom to storila sama.«

Leta 1886 je dala patentirati prvo napravo. Začela je risati skice. V lopi za hišo je začela sama plesti kovinske mreže za krožnike in skodelice. Po moževi smrti je s pomočjo mehanika Georgea Buttlerja skonstruirala bakren kotel, ki se je dal nepredušno zapreti, vanj pa se je zlivala vroča milnica. Posodje se je bleščalo, vročina je uničevala bakterije. Patent je Josephine prijavila 1886, nato pa so ji začeli krepko metati polena pod noge. Moški svet, ki so mu bile poslovne ženske nekakšna spotika, se je zmrdoval nad izumiteljico. Naprava je bila draga, pomivalci krožnikov v restavracijah so bili manjši strošek. Leta 1893 je bila v Čikagu svetovna razstava. Josephine je dobila nagrado za »najboljšo mehansko konstrukcijo, zdržljivost in namembnost.« Kljub nagradi pa ni dočakala zmagoslavnega trenutka, ko so kmalu po njeni smrti začeli večjo proizvodnjo pomivalnih strojev za hotele in restavracije. Josephinina družina je nato pravice za proizvodnjo prodala. Pomivalni stroji so se v gospodinjstvih začeli uveljavljati 1949.

Leta 1996, ko sem bila s folklorno skupino Triglav Javornik Koroška Bela na gostovanju med Slovenci v Ameriki, sem v Cincinnatiju poskusila ponvico s čilijem. Še vedno je na mojem jedilniku.

Čili ponvica

Za 4 osebe potrebujemo: 2–3 žlice olja, 450 g mlete govedine, 1 skodelico sesekljane čebule, pol skodelice tenko narezane zelene paprike, 1 strok česna, 400 g kuhanega rdečega fižola (kidney beans), 1 skodelico paradižnikovega soka, pol skodelice vode, 2 čajni žlički čilija v prahu ali kajenskega popra (prilagodimo svojemu okusu, nekateri ne marajo ostro začinjenih jedi), 1 čajno žličko origana, 1 čajno žličko soli, pol skodelice dolgozrnatega riža, pol skodelice kuhane koruze, pol skodelice tenko narezanih oliv, 1 skodelico naribanega cheddarja.

V veliki posodi segrejemo olje, dodamo mleto meso, čebulo, strt česen in mešamo, dokler meso ne izgubi rožnate barve, nato ga posujemo s čilijem, dodamo kuhan fižol, vodo, paradižnikov sok, origano, sol, dolgozrnat riž in kuhljamo, da se riž zmehča. Po potrebi dodamo malo vode, koruzo in olive in na majhnem ognju kuhamo še 5 minut. Potresemo s sirom in posodo pokrijemo s pokrovko, da se sir stopi.

Preden ponudimo, lahko jed posujemo z drobno narezano zeleno papriko.

Pa dober tek!