Jabolčna torta

Za pripravo jabolčne torte potrebujemo: za hrustljavi pokrov: 150 g moke, 70 g mletega sladkorja, 75 g masla; za biskvitno testo: 2 jajci, 3 žlice moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za jabolčni nadev: 0,5 kg olupljenih jabolk, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 2 vaniljeva sladkorja, 3 liste želatine, 1 zavitek za vaniljev puding, 1,5 dl sladke smetane, 250 g skute; za skutin nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane, 1 žličko cimeta, 4 žlice sladkorja, lupinico 1 bio limone; za navlažitev biskivita: 1 dl mleka, 3 žlice ruma.

Priprava hrustljavega pokrova: Zmešamo moko, sladkor in maslo ter vgnetemo testo. Testo razvaljamo na 1 cm debelo in iz njega izrežemo krog s pomočjo oboda pekača. Krog razrežemo na 8 enako velikih trikotnikov in jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut.

Priprava bislvitnega testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jabolčne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Jabolka narežemo na drobne kocke, jim dodamo 3 žlice vode in vaniljev sladkor. Iz tega skuhamo jabolčno čežano, ki jo nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za vanilin puding pomešamo s 3 žlicami hladne vode in ga zakuhamo v jabolčno čežano. Dodamo ožeto želatino in rozine. Premešamo, da se želatina raztopi in vse skupaj nekoliko ohladimo ter vmešamo skuto. Nazadnje dodamo še stepeno smetano.

Priprava skutinega nadeva: Skuti dodamo cimet, sladkor in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato ročno vmešamo še stepeno sladko smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Nadevamo jabolčni nadev in nato še skutin. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Odstranimo tortni obod in na vrh v krog položimo piškotne trikotnike za hrustljavi pokrov.