Šampinjoni

Šampinjone dobimo v trgovini skozi celo leto in iz njih lahko pripravimo vrsto različnih jedi.

Za pripravo svinjske ribice s šampinjoni na rezancih potrebujemo: 1 svinjsko ribico, 250 g svežih šampinjonov, 2 stroka česna, 1 žlico gorčice, 1 dl belega vina, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, ozke jajčne rezance.

Svinjsko ribico narežemo na 1,5 cm debele medaljone in jih posolimo ter popramo z obeh strani. Prav tako jih na obeh straneh premažemo z gorčico. Šampinjone operemo in narežemo na lističe, česen olupimo ter nasekljamo. Ponev močno segrejemo in vanjo vlijemo olivino olje. Na njem popečemo svinjske medaljone, na obeh straneh 1 do 2 minuti. Pazimo, da imamo ponev res vročo. Nato medaljone preložimo na krožnik ter jih pokrijemo. V isto ponev, kjer smo pekli meso, dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo še šampinjone. Vse skupaj prepražimo in nato zalijemo z belim vinom. Premešamo, da nekaj vina izhlapi in se omaka malenkost zgosti. V ponev k omaki vrnemo pečene svinjske medaljone in kuhamo še minuto. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih odcedimo in serviramo na krožnike. Nanje razporedimo meso in omako.

Nasvet: Omake nam ni treba dodatno dosoljevati, saj smo solili že meso.

Za pripravo ajdove kaše z bučkami in šampinjoni potrebujemo: 250 g ajdove kaše, 6,5 dl vode, 250 g svežih šampinjonov, 1 bučko, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Šampinjone in bučko narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popečemo šampinjone in bučko. Posolimo in popopramo ter nato primešamo kuhano ajdovo kašo. Vse skupaj na hitro prepražimo in postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim parmezanom.

Nasvet: Jed začinimo s karijem in z nekaj kapljicami sojine omake.